Бокс офис постъпления и критически отзиви рядко се следят ежедневно

...
Бокс офис постъпления и критически отзиви рядко се следят ежедневно
Коментари Харесай

5 причини за пълния крах на „Валериан и градът на хилядата планети“

Бокс офис приходи и критически мнения рядко се наблюдават всекидневно от хора, които не са киномани, така че в този миг може и да се чудите какво тъкмо значи заглавието.

„ Валериан и градът на хилядата планети “ – чували сте за кино лентата, нали? Няма по какъв начин да е иначе, откакто локалният му пропагандатор в България „ А Плюс Филмс “ реализира евентуално най-мащабната рекламна акция в историята си, с цел да разпространява заглавието и сполучливо го трансформира в най-гледания филм в страната ни в първия му уикенд по киносалоните.
Е, казусът за последния план на известния режисьор Люк Бесон е, че България е еквивалентът на зрънце в пясъка, що се отнася до международните финансови приходи на който и да е филм. У нас лентата предизвика интереса на посетителите на киносалоните, само че не и в останалата част от света.

Към момента „ Валериан и градът на хилядата планети “ има насъбрани финансови приходи в размер от към 64 милиона $ при инвестиция от почти 200 милиона в бюджета на плана. Критиците останаха поляризирани в оценките си за кино лентата на Бесон и го оставиха с 51% утвърждение в Rotten Tomatoes и Metacritic.

Иначе казано, без значение от това каква възторжена поетическа оценка може да му е написала блогърка №5578 в българското Интернет пространство с псевдоним „ LucBessonFan<3 “, филмът е колосален неуспех в очите на критици, анализатори, фенове и статистици. Остава въпросът: Защо?

1. Режисьорът
Нека стартира с факторът, който евентуално ще откаже най-вече читатели от публикацията, с цел да им спестя времето. Люк Бесон не е правил филм, който по едно и също време да пожъне финансов триумф и да получи справедливо високи оценки от критиците, от предишното хилядолетие насам. Да, приказвам за „ Петият детайл “ от 1997 година.

Оттогава насам френският режисьор, който се радва на забележителен брой почитатели в България, се задържа над равнището на фалит само тъй като е европеец. Каква роля играе това, питате вие?

Ами филмите на Бесон, въпреки и едвам да съумяват да избият бюджетите си в множеството случаи, се финансират от различни източници като държавни кино фондове, а не от холивудски студия и корпорации, които изискват наложителна възвръщаемост на своите вложения. Пример за това е ‘Renegades’, боен филм на Стивън Куейл, който Бесон продуцира и който чакаме по кината доста скоро – една част от бюджета му е обезпечен от Федералния кино фонд на Германия.

Подобни варианти за финансиране разрешиха на Антихриста на седмото изкуство Уве Бол да продължи да прави филми чак до предходната 2016 година. Далеч съм от мисълта, че Бол и Бесон са сравними величини като създатели, само че и двамата употребяват едни и същи източници, с цел да вършат филмите си – източници, които не търсят възвръщаемост на вложенията си и позволяват плановете, за които дават пари, да се провалят.

През 2014 година звездата на изключителната Скарлет Йохансон докара на „ Люси “ на Бесон доходи от над 460 милиона $ при вложени 40. Това явно е и повода френският режисьор и продуцент да разполага с бюджет от към 200 милиона за „ Валериан и градът на хилядата планети “. Проблемът му е, че този път няма в основната роля суперзвезда като гореспоментата Скарлет, а филмовите фенове отвън нашата скъпа татковина знаят да странят от филми, които имат името на Люк Бесон в постера си.

2. Звездите
И като стана дума за хората в основните функции... Във „ Валериан и градът на хилядата планети “ пред камерата на Бесон си партнират Дейн ДеХаан и Кара Делевин. Той е прочут най-много с някои свои положителни превъплъщения в самостоятелни планове, а тя е фамозна с неповторимата си визия и триумфите си на стилния подиум. Иначе казано, нито един от двамата не е кино звезда.

А „ Валериан и градът на хилядата планети “ има потребност точно от кино звезда, с цел да бъде прелъстителен за всеобщата публика. Комиксите, на които е основан сюжета на лентата, може да са относително известни във Франция, само че не и където и да е другаде.
ДеХаан няма впечатляващ неустрашим глас, нито впечатляваща мъжествена фигура, нито впечатляващо мъжествено лице. Това не му пречи да е превъзходен артист и да прави положително усещане в редица планове, които не изискват от него харизмата на звезда.

С качествата си един ден той даже може да си извоюва „ Оскар “, евентуално за поддържаща мъжка роля – само че в никакъв случай няма да бъде Том Круз или Робърт Дауни Джуниър. Затова и в основната роля на Валериан другояче симпатичният млад артист наподобява като риба, извадена от водата – изцяло не на място.

Делевин е по-различен случай – младата дама има удивително лъчение, изразителни мимики и явна заложба да преправя гласа и акцента си по какъвто метод пожелае. Бъдещето ѝ в Холивуд несъмнено е блестящо, само че във „ Валериан и градът на хилядата планети “ тя играе... ами, приятелката на основния воин.

Едно извънредно, остаряло, 80-арско факсимиле, красивата дама, която мъжът до нея непрекъснато трансформира в полов обект и която непрекъснато е принудена да пуска остроумия, с цел да излиза от тези неуместни за 21-ви век обстановки. Иначе казано, при все гениите си и външния си тип, Кара Делевин просто не е в позиция да направи кино лентата забавен за всеобщата публика.

3. Концепцията
„ Валериан и Лорелин “ е поредност от френски научнофантастични комикси, които са база за сюжета на кино лентата на Люк Бесон. Със своята разноцветност те са се трансформирали и във ентусиазъм за „ Междузвездни войни “ на Джордж Лукас и за „ Петият детайл “ на самия Бесон. И тъкмо това е един от главните проблеми на „ Валериан и градът на хилядата планети “.

Всичко във кино лентата – от декорите, през сюжета и екшън сцените, до личностите на героите – към този момент е било взаимствано и осъществено по великолепен метод в други научнофантастични филми. От същия проблем страдаше и „ Дух в ризница “, който излезе по-рано тази година – лентата приспособява материал, който е въодушевил планове като „ Матрицата “, само че през 2017 година точно тези планове трансформират материала в остарял, отегчителен и клиширан.

4. Стереотипите
Вече загатнах сексисткото стереотипизиране на героинята на Кара Делевин в сюжета. Буквално първият кадър с нейно присъединяване се концентрира върху несъмнено привлекателния ѝ и стегнат гъз преди да ни я покаже в цялостен растеж и тя да заприказва. Ако мислите, че това са единствените стандарти във „ Валериан и градът на хилядата планети “, помислете още веднъж.

Лентата взима съществата от „ Петият детайл “ и декорите от трилогията „ Междузвездни войни “ от 1999 до 2005 година, с цел да ги трансформира във декор на подвизите на герои, основани през 60-те години и значително непроменени до през днешния ден. Преследвания с летящи кораби и престрелки с лазерни револвери са осъществени с опитност – само че не могат даже и да се мерят с тези в новата трилогия „ Стар Трек “ или даже с план като „ Забвение “ на Джоузеф Косински с Том Круз в основната роля.

Казано по различен метод, „ Валериан и градът на хилядата планети “ не просто наподобява остарял и клиширан поради плановете, които са взаимствали хрумвания от първоизточника му. Филмът наподобява по този начин, тъй като даже не се и пробва да бъде автентичен или настоящ през 21-ви век.

5. Конкуренцията
Но даже да оставим настрани многочислените артистични недостатъци на „ Валериан и градът на хилядата планети “, какво друго, в случай че не финансов неуспех, може да бъде филм, който е в директна конкуренция за доходи с който и да е план на изключителния Кристофър Нолан?! Богът на актуалния огромен кино епос изрично зае челната позиция във всички ранглисти с новия си филм „ Дюнкерк “, основан на действителна история от Втората международна война.

Към съперниците прибавете и заглавия като „ Зад кормилото “ на Едгар Райт със своите забележителни 97% утвърждение в Rotten Tomatoes, попкултурната икона Спайдър-мен в новия си филм и заключението на новата трилогия от поредицата „ Планетата на маймуните “, и възможностите за световен триумф на „ Валериан и градът на хилядата планети “ стават... ами, към нулеви.

Бидейки известен в страната ни и извънредно неизвестен в чужбина, новият филм на Люк Бесон си струваше да бъде оценен като настоящо заглавие, само че никога не си струваше да бъде гледан. На читателите на Edna.BG умерено мога да препоръчам „ Дюнкерк “, „ Зад кормилото “ или даже недооценения от западните критици „ Тъмната кула “, за който ще можете да прочетете повече тук напълно, напълно скоро!

Прочетете още от Георги Петров:

Следващият Джеймс Бонд: Какво е бъдещето на сътрудник 007?

Пет касови кино лентата, които опустошават всичко със своите мощни основни героини

В очакване на Райън Гослинг

От затворническата килия до аления килим: Марк Уолбърг и най-хубавите му функции в киното
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР