Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „Малашевци“, алармират очевидци.

...
Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „Малашевци“, алармират очевидци.
Коментари Харесай

Купища боклуци се хвърлят във Владайска река в столичния квартал „Малашевци“

Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „ Малашевци “, сигнализират очевидци. Оказва се, че живеещи в региона постоянно изхвърлят боклука си в реката и към нея. Клиентите на близкия битпазар също способстват за обстановката.
Местните поданици се разминават в мненията си кой е главният замърсител на реката. Според едни отговорни за обстановката с боклука са ромите, съгласно други - локалните поданици, а трети приказват за строителни и частни компании, които изхвърлят съзнателно отпадъци в реката през нощта.
„ Живущите не биха създали това, което виждаме в реката “, разяснява и инж. Янислав Чулев от Столичен инспекторат. Според него минаващите могат да хвърлят дребни отпадъци, само че на място се виждат изхвърлени порти и матраци. Всяка от къщите в квартала има зачислени от два контейнера за отпадък и повода за замърсяването не е в неналичието на кошчета, изясни Чулев.
„ Постоянно се правят инспекции по време на проведения битпазар в събота и неделя от позиция реализирането на комерсиална активност и замърсяването “, безапелационен е Чулев, а това е доказателство, че реката не се замърсява през уикенда.
Инж. Чулев прикани жителите на квартала, в случай че виждат извършители, хвърлящи отпадъци, да ги снимат и да алармират на телефон 029875555. Виделият нарушаването би трябвало да бъде очевидец за съставянето на акта.
„ Ние сме органът, който може да сформира актове за такива неща, само че когато не сме го видели, ни би трябвало очевидец на обстоятелството, който да изясни, в случай че вероятно актът се апелира пред съда “, добави той.
Има и мобилен екип, който може да прави инспекции и нощем, когато локалните поданици настояват, че са видели да се изхвърлят боклуци в реката, само че това би трябвало да става със съдействието на органите на реда, в случай че не са заети, тъй като отношението към контролните органи не е доста положително, съобщи Чулев.
Глобите стартират от 500 лв. и може да доближат до 20000 лв. според от това какъв отпадък е изхвърлен. „ През 2019 година горепосочения сектор е измит планово, като са отстранени и извозени насъбраните отсрочения и саморасла растителност в осъществяване на подписан контракт с компания реализатор. Течението и крайбрежията на реката са почиствани няколкократно от изхвърлени битови боклуци “.
В позиция на Столична община се показва: „ Участъкът на река Владайска е включен и в плановата стратегия на Столична община за разчистване на поправени и некоригирани речни корита през 2020 година Поради следващото мощно замърсяване на реката и крайбрежията при моста на ул. „ Жак Дюкло “, предпочитано ще се почисти секторът от 100 м преди и след моста”, допълват от общината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР