Боклуци и фекалии в морето. Сигналите за мръсни води от

...
Боклуци и фекалии в морето. Сигналите за мръсни води от
Коментари Харесай

Проверка: Колко чисти са плажовете по Черноморието?

Боклуци и фекалии в морето. Сигналите за мръсни води от туристи започнаха още при започване на сезона. Преди дни гости алармират за изтичане на отходни води край брега. Проверка на Нова телевизия сподели кои са най-мръсните и най-чистите плажове в България. С съдействието на здравните инспекции се прави съпоставяне на качеството на водата в някои от най-посещаваните плажове по Черноморието.
В взаимозависимост от равнището на замърсеност плажовете се категоризират на неприятни, приемливи, положителни и отлични. Тази година 13 плажа по родното Черноморие могат да се похвалят с интернационалния екосертификат „ наследник флаг”. За съпоставяне - в Гърция това лято те са 519.
Първа спирка – северният плаж в Бургас. Взета е проба и от централния плаж в Поморие. Следва централният плаж в Лозенец. Преди три лета замърсяването на водата там с пъти надвишаваше нормите, поради което беше затворен, а къпането – неразрешено. Освен в Лозенец, нови пречиствателни станции към този момент има край Поморие, Созопол и Несебър. Миналото лято проблем се появи и на къмпинг „ Каваците” край Созопол. Проби бяха взети и от един от плажовете с най-вече туристи – този в „ Слънчев бряг”. През последните лета туристи се оплакаха от остра миризма по част от линията в курорта.
Тествано бе и качеството на морската вода на север. Първо - край Аспарухово. Преди дни туристите алармираха за замърсяването на водата на плажа с фекални води от спукана канализация в тоалетна на плажа. Офицерският плаж във Варна е първенецът в нежеланата ранглиста на плажовете с най-мръсна морска вода у нас . От четири години специалистите дефинират качеството на водата там като „ лошо”. През последните лета плажът е неведнъж затварян.
Освен със замърсяванията, морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него. Такива са регионите на Шкорпиловци, Иракли, Ахелой, Приморско, Китен и Резово. Там цветът му се трансформира, а температурата на водата внезапно спада. Преди дни фенове алармираха за вливане на нечисти води в морето и на плажа „ Кабакум”.
При централния плаж на „ Златни пясъци” пречиствателната станция беше безпомощна да поеме отходните води от многочислените хотели в курорта. Преди години тръбата редовно се пукаше и фекалиите се изливаха непосредствено в морето. Замърсявания по Северното Черноморие има и на плажовете „ Българево” и „ Галата”, където стоят корабите на рейд. Пристанищата също замърсяват водата. Проверени бяха и плажовете по линията на курорта „ Св. Св. Константин и Елена”.
Взетите проби от водата от най-посещаваните плажове по Черноморието бяха изпратени в лаборатория. Пробите се завеждат по неповторим конфиденциален номер. При всяка една от тях се мери концентрацията на бактерии, предизвикващи стомашно-чревни инфекции и алергии. За да се мери най-прецизно количеството им, всяка проба се разбърква и разрежда няколко пъти. Проби от водата се взимат на всеки две седмици от близо 100 плажа по Черноморието по график, направен още при започване на сезона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР