Божурище играе важна роля в историята на авиацията в България.

...
Божурище играе важна роля в историята на авиацията в България.
Коментари Харесай

В Божурище е открито първото училище за пилоти в България

Божурище играе значима роля в историята на авиацията в България. Още през 1906 година при кавалерийското хранилище е осъществен първият полет с балон в страната, а през 1912 година там са издигнати първите здания на Летище „ Божурище “. През същата година летището и селището са свързани с железопътната линия за София. През 1914 година в Божурище е пренесено полевото летище, намирало се до тогава северно от днешната Централна гара на София. През август 1915 година оттова излетява първият български аероплан, който е конструиран от Асен Йорданов. Няколко месеца по-късно в Божурище е основано първото в страната Аеропланно учебно заведение.
След провалянето на България в Първата международна война военната авиация е унищожена, само че Летище Божурище продължава да се употребява за цивилен цели, основно за транспорт на пощенски колета, а през 1927 година компанията „ Бунавад “ за пръв път стартира да прави постоянни пътнически полети. През 1925 година в селото е основано предприятието Държавна аеропланна работилница, което създава и създава самолети. През идната година Аеропланното учебно заведение е преместено в Казанлък.
През 1937 година е възобновена българската военна авиация и Летище Божурище става база на нейния Първи орляк, като продължава да се употребява и за цивилен цели. Летището играе значима роля за защитата на София по време на бомбардировките през 1943 – 1944 година. Оттам през 1943 година излетява Димитър Списаревски за последната си задача за защита на София от най-масираната офанзива от страна на британски и американски бомбардировачи през Втората международна война.
През 1947 година е намерено новопостроеното Летище Враждебна, което стартира да обслужва гражданските полети в региона на София. По същото време в Доброславци е издигната нова военновъздушна база, пригодена за реактивни самолети. През 1948 година летището в Божурище е предадено на Организацията за подпомагане на защитата и през идващите десетилетия се употребява за подготвителни полети и парашутизъм.
След закриването на военновъздушната база Божурище продължава да бъде значим боен център, като в селото са построени нови военни уреди и поделения, свързани основно с противовъздушната защита и зенитно-ракетните войски.
През 2005 година министърът на защитата Николай Свинаров ликвидира летището и продава терена и постройките му на компанията „ Индустриален парк София “, чийто мажоритарен притежател е италианската капиталова банка „ Финанциария Интернационале “, в подмяна на 106 жилището. През 2008 година летището е оповестено за монумент на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР