Божидар Нейчев © Цветелина Белутова ПрофилБожидар Нейчев е управляващ съдружник,

...
Божидар Нейчев © Цветелина Белутова ПрофилБожидар Нейчев е управляващ съдружник,
Коментари Харесай

Божидар Нейчев: Двете големи промени са технологиите и регулациите

Божидар Нейчев

© Цветелина Белутова Профил
Божидар Нейчев е ръководещ съучастник, Югоизточна Европа, и началник корпоративни финанси, Централна и Източна Европа, в PwC, като ръководи и сдружението в България. Той има над 23-годишен опит в консултирането на клиенти в приватизационни покупко-продажби, а също по този начин и в покупко-продажби в частния бранш в района, в това число стратегически разбори за нахлуване и отдръпване от пазара, продажби, сливания и преструктуриране. Компанията
" PwC България " дава одиторски, данъчни и консултантски услуги. Международната група развива активност в страната от 1992 година, когато навлиза поради огромния си клиент Shell. Всяка година сдружението разгласява и изследването си измежду българските бизнес водачи за положението на стопанската система и капиталовия климат, което е част от световното изследване на PwC. По света за компаниите в групата на PwC работят над 220 000 души в 157 страни.
Приходите на българското сдружение " ПрайсуотърхаусКупърс България " доближиха 11.3 млн. лева за 2016 година, а в него работят над 80 души. Още по тематиката
PWC: Новото потомство на фамилния бизнес преследва цифрова промяна

Проучването на компанията обгръща младежи от 21 страни в шест континента
24 дек 2017
Компании изследват Дъблин за заместител на Лондонското сити

Около 100 банки, застрахователи и правни компании обмислят да се трансферират в града, само че като цяло " корав Brexit " е неприятна вест за Ирландия
17 дек 2017
Чужди вложители отново поглеждат към България за покупко-продажби

Оптимизмът в района се трансферира и към локалния M&A пазар: придобиванията в страната порастват, оценките също
29 ное 2017 Какво се промени за PwC през 2017 година? Кои са новите трендове и фокуси в консултирането? Как управлявате смяната?

През последните 12 - 18 месеца, а и през идната година бих обобщил главно две трендове - технологии и регулации. Те имат няколко разнообразни измерения и са взаимно свързани. Регулациите касаят както нас, по този начин и клиентите ни - да вземем за пример въвеждането на двама инспектори за избран кръг от институции. Тук можем доста да разясняваме, само че към момента е под въпрос дали тази мярка носи добавена стойност за обществеността и клиента. В последна сметка тази мярка потегли от потребността от доверие. Ние като организация от години сме заложили, че с изключение на всички чисто комерсиални цели имаме едно предопределение - а точно да градим доверие в обществото посредством присъединяване и въздействието си върху разнообразни процеси. Одиторската специалност не трябва да носи повече администрация и разноски на клиента, а повече доверие. Имаме случаи, в които си сътрудничим с други одиторски компании, само че те не са в крачка с технологиите. А одитът сега е напълно друг по отношение на 1849 година, когато е основана нашата компания. Една от огромните аргументи за това са технологиите. Ние като компания сме вложили в автоматизиране на процеси и технологии. А в взаимния одит от време на време се постанова да си партнираме с компания от 10 души. Нищо неприятно не желая да кажа за сътрудниците - те имат своето място на пазара и имат извънредно способени експерти. Но човешките знания са единствено една съставна част от целия развой в днешни дни. Ето за какво споделям регулации и технологии.

В същото време регулациите засягат и бизнеса на нашите клиенти - някои от тях нужни, други в известна степен просто спомагателни. Това, несъмнено, основава нов бизнес за компании като нашата. И желанията зад тези регулации са положителни, само че въпросът е да обслужват верните цели и да дойдат в верния миг.

Що се отнася до технологиите при нашите клиенти, част от тях ги подценяват, само че занапред ще се нуждаят от тях. Например при данъчните услуги чакаме целият този сегмент да претърпи огромна промяна, както и одитът. По света се търси такава интеграция с данъчните управляващи, с цел да имат те непрекъснат достъп. Възможността да се наблюдават процесите да е непрекъсната, а не да става посредством съответна единична инспекция. Технологиите ще разрешават това да се случва целогодишно. И трансформират и специалността ни и работата с клиентите ни.

Другата част от смяната при нас, може би най-значимата, е в резултат на придобиването преди няколко години на консултантската компания Booz Allen. Тя е една от четирите огромни в сeгмeнта за стратегическо консултиране дружно с McKinsey, Bain и BCG. Така станахме по едно и също време Big 4 както при одиторските къщи, по този начин и в консултантския бизнес. В момента в страни като Англия, Полша, Чехия бизнесът ни е главно консултантски и това открива нови благоприятни условия както за клиентите ни, по този начин и за чиновниците ни.

Във вътрешните процеси също внедрихме доста технологии - да вземем за пример употребяваме приложението Snapshot за оценка на чиновниците. Досега всеки сътрудник нормално получаваше противоположна връзка от неговия управител в края на годината въз основа своята работа по разнообразни планове. Това не беше дейно и задоволително потребно. Сега посредством Snapshot в действително време получаваш искане за такава противоположна връзка и си стеснен за време, и би трябвало да си доста съответен и прецизен в коментара си, когато даваш противоположна връзка. Това е единствено един образец по какъв начин вътрешно се опитваме да си променим работното всекидневие благодарение на технологиите.

Какъв е проектът за 2018 година? Какви ще са главните бизнес посоки на компанията и къде планирате най-силен растеж?

И в близко бъдеще главните трендове отново ще бъдат технологии и регулации. Тези ограничения се вкарват главно, с цел да контролират човешко държание. Те са предизвикателство за всеки бранш и опция за нас. Не единствено по какъв начин технологиите могат да улеснят приложението на тези регулации, с цел да не са задължение, само че и по какъв начин да бъдат усвоени, с цел да се трансфорат в конкурентно преимущество.

Друга наклонност, която следим, е оттегляне от финансовия пазар - знаем за най-малко две значими групи в страната, които са решили да се делистват. Непубличният сегмент нараства - и този тренд не е единствено в България. В момента има доста свободни пари и доста искащи да дават финансиране, което дава доста улеснения за фирмите - най-малкото не изисква детайлна отчетност, както при обществените компании. Един от целите в бъдеще ще е да се концентрираме доста повече върху този сегмент. Преди години навлязохме в нашия район поради огромни интернационалните клиенти - да вземем за пример в България дойдохме поради Shell. Сега виждаме противоположна наклонност - доста мултинационални компании имат желание да излязат. Това не е подбудено от локални особености или ситуацията в нашата страна. Просто тези компании насочват напъните си към други пазари отвън Европа с по-голям мащаб.

Тоест очаквате растеж в работата си с локални компании през идващите години?

Да, несъмнено. Вече не са малко българските компании, които изнасят и създават отвън България, освен това в европейски мащаби. Те имат потребност от помощ на всеки пазар и стандарт на услуги, с които са привикнали. Много от тези разрастващи се бизнеси към този момент имат културата и себепознанието, че се нуждаят от такава помощ. Някои от тях имат и " ново " предизвикателство – по какъв начин да приготвят и ангажират поколението си в разрастващия им се бизнес. Това е област, в която можем да бъдем потребни.

Вие споменахте част от наблюденията си за трендовете при фирмите, които консултирате? Как оценявате реакцията им към цифровите промени?

Бих споделил, че по-малко се прави, а повече се приказва за цифрова промяна. Което важи към момента и за нас. Ние се опитваме да ограмотяваме повече и клиентите и чиновниците си по метод, сходен както едно време се действаше с британския език и той се трансформира в главно условие. Следва да гледаме на технологиите като съществена нужда по сходство на британския. Това допуска, че всеки би трябвало да има някакви най-малко умения, които да са надалеч по-големи от сегашните. Някои от клиентите ни са по-скептични, други по-подготвени, някои пък фактически осъзнават потребността от такава смяна. По-малките компании с по-малко задължение от предишното работят по-гъвкаво и при тях към този момент се случва смяната. Други са част от по-големи интернационалните организации и там трансформацията към този момент е почнала. Има и такива, които считат, че смяната ще ги подмине и нямат потребност от нея. Трети пък единствено приказват за технологиите, тъй като просто е съвременно, само че не вършат нищо по въпроса.

Бях поканен от " Ендевър България " да съм част от тяхната менторска стратегия и държа да споделя, че даже като наставник я намирам за доста потребна за моята персонална промяна. Понякога не съм сигурен кой има повече изгода - има случаи, когато узнавам " нови истини " и от млад бизнесмен, който може да ми е дете.

PwC прави акция " 25 години да избереш България ". Кои са вашите аргументи?

Освен персоналните - семейство, другари, среда, и някои по-битови - храна, климат, за мен постоянно е било забавно от дребна страна да можем да даваме образец на доста по-големи страни в района. Донякъде това е его, а и предизвикателство, че можеш да управляваш бизнес, който е в толкоз доста страни в Централна и Източна Европа, а твоят адрес да е в София.

В последна сметка светът е едно световно село и не е работа единствено на държавното управление да направи България по-добро място. Ние също имаме такава отговорност и точно това е цялото ни обръщение с тази акция. Разбира се, можехме да похарчим едни пари за още един коктейл, с цел да отпразнуваме 25-ата си годишнина, на която да участват същите изпълнителни шефове и посетители. Казахме си, че е по-добре тези пари да ги дадем за 25 стипендии. И в полза на истината водихме спор вътрешно задоволително ли е просто да дадем тези средства или да предложим и още нещо (стаж, менторство). Решихме да ангажираме в тази самодейност и нашите партньори/клиенти и бяхме извънредно прелестно сюрпризирани от тяхната реакция. В момента сътрудниците ни са повече, в сравнение с се надявахме. Интересен образец е един CEO на огромна банка, който предложи тези стипендии да не са единствено за нормалните обвинени - икономисти и адвокати, а и за всички други браншове - медици, хора на изкуството и така нататък Български бизнесмени също се включиха. На 1 март ще обявим спечелилите студенти и поканвам всички ваши читатели да се включат в това събитие. Обмисляме сходно нещо да се случва всяка година, тъй като всички виждат проблем - стопанската система пораства, само че пазарът на труда изостава и все по-трудно се намира гений.

Ако вие би трябвало да консултирате млад българин какво да учи, с цел да е съответен на пазара на труда след години, какъв ще е съветът ви - кое да и кое не?

Бих го посъветвал да се научи да учи. Защото това е най-голямото умеене. Тук влагам няколко смисъла - първо, учението не е три години бакалавърска стратегия и две години магистър. Във всеки миг би трябвало да осъзнава какво още му е належащо, с цел да бъде съответен или съответна към една или друга житейска наклонност. Технологиите са добър образец - би трябвало да осъзнаеш, че можеш да загубиш всичко доста бързо, в случай че не се адаптираш към новите трендове. Да, ще има специалности, които ще изчезнат, и такива, които ще се появят, развият и трансформират. Може да се окаже, че това, което започнеш да учиш през първата година в университета, най-после да не е към момента настоящо.

Разкажете за едно мъчно решение в кариерата си.

Ежедневието ни е цялостно с такива. Както се споделя, всяко нещо, преди да стане елементарно, е било мъчно. Имахме случай, в който наш важен клиент се държа по неприятен и недопустим метод с екипа ни. Поведението му беше от вида " аз заплащам и поръчвам музиката ". И си подложен пред алтернативата, в случай че изобщо можем да я назовем алтернатива, по какъв начин да се намесиш при такава обстановка. Ние имаме лукса да сме компания, която може да избира с кого да работи. Предприехме нужното и спряхме да работим с този клиент. Екипът ни почувства, че не е зарязан. Q&A

Успявате ли да откриете верния баланс сред работното и персоналното време?
Това разделяне е цинизъм. Преди десетина години имахме образование за млади мениджъри в Румъния и ми зададоха същия този въпрос. Аз ги попитах: в случай че имате две деца, кое обичате повече. Смисълът на това рисково съпоставяне е, че в случай че работата и персоналният живот са в спор, значи или не си избрал вярната работа, или животът ти е сбъркан. Те би трябвало да са в безспорна естетика и да се допълват.

Какви устройства и приложения употребявате в работата и свободното си време?
Децата ми са повече повече по джаджите, значи и аз се нуждая от цифрова промяна, тъй като употребявам общоприетите iPhone, iPad, ThinkPad и няколко приложения на медии.

Любимото ви бизнес четиво?
Една книга преди време ми направи доста мощно усещане. Донякъде тя е обвързвана с предходния въпрос. Казва се How Will You Measure Your Life? и споделя точно за това дали откриваш значимите за теб неща. Разбира се, чета " Капитал ", а от непознатите издания най-различни. За да подкрепям френския си език, проследявам и няколко научни и исторически списания на този език.
Интервюто взе Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР