Божидар Димитров вече е фактор. Личностите трябва да се уважават.

...
Божидар Димитров вече е фактор. Личностите трябва да се уважават.
Коментари Харесай

Вежди Рашидов сензационно: С Божидар Димитров крадохме Панагюрското съкровище, беше болен патриот

Божидар Димитров към този момент е фактор. Личностите би трябвало да се почитат. Той е доста ярка персона. Това сподели някогашният министър на културата Вежди Рашидов в утринния блок на bTV малко преди поклонението пред проф. Божидар Димитров.

„ Уважавах го, тъй като той беше един свободомислещ човек, който не може да се сложи в рамка. Той говореше истината и дразнеше доста хора. Беше живописен и доста свободомислещ. Работеше доста. Музеят беше неговият живот “, сподели той.

„ Няма да не помни по какъв начин ми заяви, че Божидар Димитров беше разрешил Панагюрското богатство да гостува в Пловдив. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов се закани, че няма да го върне, а ще остане в града отсега нататък. Димитров провежда акция за връщането му. С помощта на полицията съкровището се взима и се връща в София. Беше съвсем като кражба “, спомни си Рашидов.

Двамата с Димитров измислили комплициран проект за измъкването на полезностите скрито и тихомълком рано сутринта. Те били натоварени в блиндирани коли и строго охранявани, както си му е редът, само че без никаква информация до медиите. По думите на Рашидов, професорът „ едвам се сдържал” да не разгласи за тайната акция, а скулпторът го увещавал да изчака колите най-малко да наближат София. „ Абе то в случай че няма медии, все едно нищо не сме крали”, пошегувал се историкът.

„ Историята, която няма да не помни е, когато правихме Ларгото. Тогава излязоха едни умни и красиви хора, които обясняваха по какъв начин би трябвало да стане реставрацията. В един миг Божидар Димитров излезе и организира борба “, сподели депутатът от ГЕРБ.

„ Уникален родолюбец. Божидар Димитров беше болен родолюбец. Всяка дума за България я оспорваше. Преживяваше прочувствено всяко погрешно историческо изказване и го оспорваше “, напомни той.

„ След откриването на останките от върколак в Созопол, Димитров споделяше с усмивка, че тази сензация ще помогне за издръжката на музеите “, сподели Рашидов. „ Така се прави маркетинг”, обяснил му той.

„ Трябва да се научим, че българските персони би трябвало да бъдат уважавани. Тепърва ще се разпространяват трудовете на Божидар Димитров. Той остави ярка диря “, съобщи още той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР