Божидар Димитров е един от най-известните български историци. Завършил е

...
Божидар Димитров е един от най-известните български историци. Завършил е
Коментари Харесай

Божидар Димитров: Само президентска република ще върне...

Божидар Димитров е един от най-известните български историци. Завършил е история в Софийския университет. Специализирал е палеография в Париж и във Ватикана. Почетен професор на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии. Директор на Националния исторически музей в продължение на 20 година Министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото държавно управление на Бойко Борисов. Автор на 20 монографии и над 200 студии и публикации. Сред книгите му са „ Десетте неистини на македонизма ”, „ Македония - свещена българска земя ”, „ 12 мита в българската история ”.
През 2015 година проф. Димитров основа придвижване " Боянски клуб " на академични професори.  В края на 2017 година проф. Димитров излезе в пенсия и разгласи съществени планове за влизане в политиката. На 4 февруари 2018 година в Народния спектакъл „ Иван Вазов ” видният историк основава надпартийно професорско придвижване „ Кан Кубрат ”, което има упоритости за фрапантни промени - основаване на президентска република и напредък на България.    

- Защо избрахте кан Кубрат за патрон на новото придвижване, което учредявате на 4 февруари?

- Защото Кан Кубрат е същинският основател на нашата страна. Той я прави Велика България и я прави толкоз здрава, че близо 140 години по-късно не могат да я разрушат. Кан Аспарух единствено уголемява страната на юг от Дунава, откакто тя към този момент е заела териториите на днешна Молдова и Украйна.

Да напомня, че пръв, още през 90-те,  започнах битката купата на първите ни владетели да не е хан, а кан. Това е индоевропейска купа. Българите са  народ с ирански генезис от индоевропейска раса - там купата е кан.  

- Поставяте си амбициозни цели - напредък и великолепие на България. Как ще ги постигнете?

- С новото придвижване поставяме  началото на смяната на системата на ръководство на България.  Ще се борим не за оцеляване и избавление на България, а за възхода и величието на страната, назоваваме ги двете В. 

Как ще го реализираме? Много елементарно - като назначим така наречен професорски държавни управления. В тях ще вземат участие хора, които са се изявили и като положителни мениджъри в своята област, и като положителни експерти. Става въпрос за професори от всички сфери, като задачата е да се възроди традицията на професорските държавни управления от 1935-1943 г.   

Това ще направи бъдещият президент, да вземем за пример аз 

 Така няма повече да имаме министри на културата фризьорки или министри на Министерство на вътрешните работи - социолози. Не сме не запомнили, че имахме началник на културното ведомство, която обявяваше по малкия екран, че  един от най-известните ни композитори Панчо Владигеров е огромен български художник. (Става въпрос  за министъра на културата и туризма в кабинета " Сакскобургготски " през 2005 г.  Нина Чилова, правист, специалист по иврит, работила като фризьорка в родния си Видин. Дамата стана прословута с гафовете си - съществени неточности, измежду които: обърква при встъпването си в Министерството на културата композитора Панчо Владигеров с художника Златю Бояджиев и назовава Стефан Софиянски Музикалния спектакъл „ Стефан Македонски “,  бел. ред.)  

- На каква поддръжка разчитате?

- Надявам се да получим необятна поддръжка.  Дошло е време за смяна. На българския народ му писна да го ръководят недоносчета.

- Защо парламентарната ни република, която сякаш е демократична форма на ръководство, атрофира?

- Много преди президента Румен Радев обявихме,  че парламентарната република се е изчерпала. 

Това прочее е свойствено за парламентарните републики. Първата - Атинската морска република, атрофира единствено 30-40 години откакто беше основана. И се стигна до срамния случай 7-хилядна Спарта да победи 300-хилядна Атина.

Същото е ставало и по-късно у нас, през 1931-1934 година

Защо се случва? Защото партийните лидерчета желаят постове от главния съперник, който има болшинство, само че няма опция да сформира държавно управление.  И той дава. Резултатът е жалък - нито те могат да си изпълнят програмата, нито той. Да, в миналото нещичко  може да се извърши, само че под натиска на доста хора.  

- Смятате ли, че президентската република е удачна форма  за българите в този миг?

- Щом като парламентарната република е атрофирала, може да се оправи единствено с президентска - като в разрастващи се страни като Съединени американски щати, Франция, Русия, Турция, Чехия.  

Естествено, че тази форма е удачна. Дори и тъй като българите имат потребност от мощна ръка, от човек, който да каже стоп на корупцията. Ето един случай на корупция, и то за милиони - Русия изпраща 800 000 туристи по нашите курорти, вместо 3-4 милиона, колкото изпраща в Гърция и Турция. Защо е този дисбаланс? Защото визите при нас се дават в някои съветски градове от индийска компания, представете си! Това в случай че не е корупция! И по тази причина единствено 800 хиляди руснаци идват тук, вместо 4 милиона, както при съседите ни, където визите се дават на границата.

- Т.е. сте уверен, че форма на ръководство президентска република ще пресече корупцията?

- В огромна степен да.

- Няма ли обаче заплаха да се стигне до авторитаризъм?  

- Не мисля. Ето примерно, в случай че аз бъда президент - белким мислите, че ще докарам нещата до авторитаризъм?!  

- Кои са фигурите, които ще отговорят на такива високи упования за напредък на българската нация? 

- Много са. Ще ги видите. Много професори са изявили предпочитание да се включат в нов политически план. Не сме зачеркнали никого. Напротив, споделяме: елате, вижте, в случай че ви харесва - записвате се в партията на 4 февруари 2018-а. Ако не - шапка на сопа, сбогом!

- Планирате много съществени промени в страната?

 - Ще работим за

референдум за Велико национално заседание.

Ще минат най-малко 2 години, до момента в който задачата ни бъде изпълнена. Не се колебая, че ще бъде, не можем да се влачим с тази атрофирала парламентарна република с фризьорки в ръководството на страната.  Промените, които желаеме, могат да се създадат единствено от Велико национално заседание. Ще се борим да назначаваме професорски държавни управления, както цар Борис Трети  е правил през 1930-те. Тогава царят се е озовал в състояние да е нещо като президент - назначавал е държавните управления. Имало е куриозни случки - българският министър председател пуска радиото сутринта и научава, че в кабинета му към този момент има нови министри.

Нека да е ясно - няма да забраняваме партиите, ще вземат участие в избори. Може би ще понижим броя на депутатите - 240 души в Народното събрание са прекалено много, задоволителни са ни 100-120 народни представители.  

- Ще съумеят ли Гърция и Македония да разрешат най-накрая четвъртвековния си спор за името?  

- Много мъчно вървят договарянията. Ако името на Македония съдържа географско определение, гръцкият народ в своето болшинство няма да го одобри. Масовите митинги в Солун и други гръцки центрове показват безапелационната позиция на жителите, за което заслужават почитание и почит. България също през годините е застъпвала сходна на гръцката позиция. Още президентът Първанов стачкува, а мисля, че по-късно и министър председателят Бойко Борисов.

Не бива да се съгласим с географско определение, в смисъл Северна или Южна, защото ние имаме част от Македония. Това е мотив за териториални искания в бъдеще. Премиерът Зоран Заев няма да ги прояви, само че може би ще го направи някой различен след него. Затова не би трябвало да се основават обстановки, които в близкото бъдеще могат да провокират ерозии в националната сигурност.  

Ще е нужен възможен референдум в Македония за името.

„ Македония “ е име на гръцка страна

и гръцки народ, безследно изчезнали през 2 в. прочие Хр., само че това днешните македонци не го знаят.  

 Копие на меча на Кубрат  

България ще направи първо копие на меча на кан Кубрат, открит през 1912 година край село Малая Перешчепина в Украйна. Заедно с голям брой сребърни съдове той се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург. Мечът на кана е с дължина близо 95 см и тегло 1.150 кг. Обкован е със злато и стъклени инкрустации, има версия, че е подарък от византийския император. 

Важно е копието  да бъде в България, тъй като е мотив за национална горделивост и самочувствие. Предмети от съкровището са копирани с позволение на съветската страна за НИМ в София. Досега обаче не са позволени да се вземат отпечатъци и отливки само на меча на кан Кубрат.

Държавата ни има право да направи три музейни копия - равни по мярка и от същия материал на оригинала.  

13-вековен празник  

Тази година се навършват 1300 година от успеха на кан Тервел над арабите, в реда на нещата е да бъде празнуван уместно. Кан Тервел е спасителят на Европа от арабското настъпление през 8. век. България първа е защитила Европа от османската инвазия с храбрите български войски, предвождани от кан Тервел, които са победили арабите през лятото на 718 година Канът е  канонизиран и като първия български светец, напомня проф. Димитров. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР