Божествена света литургия оглави днес Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан

...
Божествена света литургия оглави днес Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан
Коментари Харесай

Най-старият християнски храм в Стара Загора днес има празник  

Божествена света литургия оглави през днешния ден Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в митрополитския храм " Свети В еликомъченик Димитър " , който отбелязва празника си през днешния ден. 

Черквата е най-старият християнски храм в Стара Загора . Изграден е през 1859 - 1861 година от българската Старозагорска църковна община, която е и първи по принос донор за съграждането на Рилския манастир

Тогава е известна като " Попската къща " или " Папаз еви ", тъй като е била употребена и за църковен храм, и за учебно заведение. Около храма последователно се образувала цяла махала. 

Дълги години храм " Свети Димитър " беше катедрален за Старозагорската епархия и като подобен от 1975-а има статут на недвижима културна полезност с национално значение , вид отбор.
С решение на Светия синод, взето по предложение на Епархийския съвет на Старозагорска епархия, от септември предходната година за катедрален храм е разгласен " Свети Николай ", а " Свети Димитър " - за Митрополитски. На днешната работа участва и архимандритът на Руската православна черква Васиан Змеев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР