Боил Банов дава рамо на община Карлово в няколко големи

...
Боил Банов дава рамо на община Карлово в няколко големи
Коментари Харесай

Боил Банов дава рамо на Карлово за Белия двор

Боил Банов дава рамо на община Карлово в няколко огромни плана, свързани с запазване на паметниците на културата. Това стана ясно след срещата на министъра на културата с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, която се организира през днешния ден предиобед..

Министерството на културата ще поддържа финансово археологическите изследвания на най-стария тракийски град, открит до момента край село Васил Левски. Те се реализират под управлението на шефа на Археологическия музей в Пловдив доцент доктор Костадин Кисьов. Общината към този момент задели средства от своя бюджет, напомни Кабаиванов. На срещата министър Боил Банов съобщи, че министерство също ще подкрепи финансово разкопките край село Васил Левски. „ Ръководителят на обекта доцент Костадин Кисьов е сериозен академик и работата му ще получи цялостната поддръжка от страната “, съобщи министър Банов. Д-р Кабаиванов осведоми министъра за подготвяния план за в допълнение финансиране на разкопките по стратегиите на Европейски Съюз за консервация и социализация на обекта. Той получи увещание, че Министерството на културата ще помогне за реализацията му.

Кметът на Карлово сложи пред министър Банов и въпроса за плануваните в държавния бюджет за 2019 година 78 000 лв. за консервация и реституция на вилата на Евлоги Георгиев в Карлово. Още до края на септември тези средства ще бъдат преведени на общината, с цел да приключат в точния момент консервационните действия, преди настъпването на есенно-зимния сезон, съобщи на Кабаиванов по време на срещата министър Банов.

В ход е и процедурата по прекачване собствеността на Белия двор от страната на общината. През май тази година общината изиска Белия двор по време на среща на Кабаиванов и Боил Банов в Карлово, когато министърът на културата бе посетител на Празника на розите. Белия двор е знакова за Карлово и България къща на карловската учителка и общественичка от предишното Анка Кузманова. Сградата е обвързвана с редица бележити персони от Възраждането като Гешовия жанр, Георги Раковски и Райно Попович и с известни имена след Освобождението. Намеренията на общината са Белия двор да бъде включен в комплекс Старинно Карлово – най-успешния туристически обект на територията на общината.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР