Бохемска рапсодия усилено се върти по кината и макар критиката

...
Бохемска рапсодия усилено се върти по кината и макар критиката
Коментари Харесай

Бохемска рапсодия - факти срещу измислица

" Бохемска рапсодия " интензивно се върти по кината и въпреки рецензията да не пожали кино лентата с мнения, приходите в бокс офисите удостоверяват огромния интерес от страна на почитателите на Queen, които желаят да се потопят в магията на музиката на великата тайфа.

Както споменахме още в ревюто на кино лентата, аудиторията се раздели на два лагера. Комерсиалната аудитория, която просто харесва Queen, нямаше големи упования и откри биографичната история за задоволително забавна.


Какво да чакаме от " Бохемска рапсодия "

От изявените черти на лицето и сложните за игнориране зъби до всяко едно придвижване - Малек изиграва Меркюри ослепително

И сериозните, за които той не е задоволително добър, тъй като сценаристът Антъни Маккартън (умишлено или не) е позволил много фактологически пропуски.

Именно на тези пропуски взехме решение да обърнем внимание, като сравним 8 значими обстоятелството от действителността на историята на бандата с художествената небивалица в биографичната драма, подбрани от IMDB.

Събирането на бандата

В " Бохемска рапсодия " младият Фарук Булсара, който по-късно трансформира името си на Фреди Меркюри, доближава китариста Брайън Мей и барабаниста Роджър Тейлър на паркинга след концерт на групата Smile и ги впечатлява с вокалните си качества.

 Снимка 386971

Всъщност тримата са съквартиранти и споделят общ апартамент. Когато се появяват свободни места в групата, Меркюри някак естествено става част от бандата, макар че преди този момент се е опитвал няколко пъти.

Продуцентът Рей Фостър

Много значим миг във кино лентата е основаването на песента Bohemian Rhapsody и превръщането й в шлагер. Като главен неин съперник там е показан продуцентът от EMI Records Рей Фостър (изигран от Майк Майърс), който твърдо отхвърля да пусне Bohemian Rhapsody като сингъл, отбелязвайки, че радиостанциите няма да свирят шест-минутна ария.

Queen и изключително Фреди не се отхвърлят обаче, подвигат скандал и махат от офиса на Фостър, макар обвързващия ги с него контракт.

 Снимка 389941

На процедура обаче личността Рей Фостър не съществува. Той е фиктивен облик, формиран въз основата на разнообразни продуценти и хора от музикалния бизнес, които реагират с отвод на песента.

Джон Рийд

Джон Рийд (Ейдън Гилъм) е управител на Queen от 1975 година -1978 година В " Бохемска рапсодия " Рийд е трагично уволнен, тъй като предлага на Фреди Меркюри да се посвети на соло кариера, откакто е манипулиран от непосредствен другар на фронтмена на Queen.

 Снимка 389940

Не единствено че Джон Рийд се отдръпва през 1980 година, а и разделянето му с Queen е в безусловно другарски отношение и по избор на мениджъра.

Пол Прентър

Пол Прентър (Алън Лийч) в " Бохемска рапсодия " е показан като злодея на историята, който разделя групата с Фреди Меркюри. Фронтменът на Queen уволнява Прентър, откакто научава, че не му е споделил за концерта Live Aid.

View this post on Instagram
A post shared by Allen Leech (@therealleech) on Nov 2, 2018 at 11:57am PDT

В реалност Прентър е уволнен, откакто прави празненство в дома на Меркюри и потрошава къщата му. Прентър умира през август 1991 година, три месеца преди гибелта на Фреди Меркюри.

Мери Остин

Във кино лентата Меркюри и Мери Остин ( Луси Бойнтън ) се срещат на концерт на Smile, а приятелката на Остин споделя на Фреди къде работи Мери. Скоро по-късно Фреди и Мери се срещат и стартират да излизат.

 Снимка 389939

В реалност Мери Остин първо за малко излиза с китариста Брайън Мей. Тя дейтвително работи в магазин за облекла и двамата с Фреди се срещат там, само че му лишава шест месеца, с цел да я предложения на среща. Тя пък си мисли, че той харесва нейната най-хубава другарка.

В последна сметка обаче двамата стават в действителност близки. За нея Фреди Меркюри постоянно приказва като за индивида, който го схваща най-добре. Именно на Мери Остин той завещава къщата си след гибелта си през 1991 година

Джим Хътън

Джим Хътън (Аарон МакКускер) е показан като сервитьор на едно от дивите празненства на Фреди, с който по-късно Фреди се свърза преди концерта Live Aid.

View this post on Instagram
A post shared by 'Cooee' (@jimercury) on Oct 30, 2018 at 8:31am PDT

В реалност Меркюри се срещна с Хътън в лондонски клуб и стартират връзка малко по-късно, след следващата инцидентна среща в клуба. Връзка, която продължава доста години. Хътън се грижи за артиста по време на заболяването му и почива чак през 2010 година

Разпадането на бандата

Според " Бохемска рапсодия " Фреди Меркюри се дистанцира от бандата, до момента в който се занимава със соло кариера и съвсем би трябвало да моли за амнистия сътрудниците си, с цел да го одобряват назад в групата.

 Снимка 386980

В реалност Queen си взимат отмора след реализирането на албума Hot Space през 1982 година И освен Меркюри, а и Тейлър, и Мей се отдават на соло планове. А през 1984 година групата, макар че не прави концерти, се събира, с цел да запише албума си The Works.

Диагнозата СПИН

Във кино лентата Фреди Меркюри научава, че има СПИН през 1985 година, малко преди именитото шоу на групата за Live Aid.

 Снимка 386975

Но съгласно най-близките на музиканта, Меркюри е диагностициран чак през април 1987 година


Какви триумфи пожъна " Бохемска рапсодия " в бокс офисите

Повече от приемливи
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР