Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на

...
Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на
Коментари Харесай

Хиляди смелчаги се хвърлиха за кръста на Богоявление

Богоявление е един от най-древните християнски празници. Празнува се на 6 януари (Йордановден) и е отдаден на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития.

Православната религия сплотява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същина: Синът – Христос, Свети дух – във тип на гълъб, който каца върху Христос и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е негов наследник.

Имен ден честват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Вячеслав Борисов извади кръста за трети път от водите на Софийското езеро в жк. "Дружба ". Мъжът е от София и взе участие за осма поредна година в изваждането на кръста на тържествения водосвет. Той пожела здраве и благоденствие за всички и сподели, че не е имал предварителна подготовка в плуването в студена вода.

В тазгодишният обред по изваждането на Светия кръст от водите на езерото в жк. "Дружба " са взели участие 51 мъже, като най-възрастният от тях е на 77 години, а най-младият на 18 години.

За втора поредна година 23-годишният състезател Илиан Томанов хвана пръв и извади богоявленския кръст от р. Благоевградска Бистрица. В мразовития сегашен Йордановден той завоюва благородната борба в конкуренцията на към 70 млади мъже, които влязоха в ледената вода да избавят светинята

23-годишния лейтенант в Алпийския полк в Смолян Димитър Панайотов извади богоявленския кръст кръст от заледените води на река Черна в Смолян.

Любослав Ганев, на 19 години, от Кюстендил улови Богоявленския кръст във водите на река Банщица в Кюстендил. Той пожела годината да бъде доста сполучлива година за всички кюстендилци и всички да са живи, и здрави.

Студентът по геология Самуил Йошков на 23г. извади кръста на Богоявление в Монтана. Той стигна пръв до него от 17 смелчаци, хвърлили се в ледените води на езерото "Монтанезиум " в центъра на регионалния град..

23-годишният Пламен Атанасов извади кръста от ледените води на Дунав в Русе. Общо 16 смелчаци се хвърлиха след Разпятието,

31-годишният Стефьон Гадьов от Свиленград надбори 86-има смелчаци и хвана кръста в ледените води на река Марица в Пловдив

Близо 80 индивида тази година се престрашиха да скочат за кръста на празника Богоявление от Първа буна във Варна. Температурата на въздуха беше -2, а на водата към 5 градуса. Най-бърз се оказа 18 годишният Александър Матев от Варна
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР