Богослужение, обръщение, обяд и разговор - за няколко часа германският

...
Богослужение, обръщение, обяд и разговор - за няколко часа германският
Коментари Харесай

Меркел и Орбан отбелязват 30 г. от пикник, помогнал за обединението на Европа

Богослужение, послание, обяд и диалог - за няколко часа немският канцлер Ангела Меркел и унгарският министър председател Виктор Орбан ще отбележат годишнина, основна за обединяването на Европа. Днешният 30-и празник обаче повдига въпроса за смяната в един от изявените тогава деятели за народна власт.

Градчето Шопрон, на границата с Австрия, е мястото, където преди 30 години 600 жители на Източна Германия, пристигнали на отмора в Унгария, непринудено минават в Австрия. В годините на Желязната завеса пресичането на отворената алегорично, за няколко часа граница значи едно - бягство на запад.

Годината е 1989 година Събитието, съорганизирано от унгарската съпротива (в от която тогава е част и Орбан, въпреки някои откриватели да оспорват значимостта му), е измежду първите знаци, че границите сред " изток " и " запад " няма да останат дълго затворени. Стотиците пресекли границата източногерманци по време на така наречен Паневропейски пикник стават хиляди. Берлинската стена пада съвсем три месеца по-късно.

Според в. " Ди велт " с пътуването Меркел желае да покаже, че прави оценка високо ролята на Унгария в обединяването на Германия. Това съобщи публично и представителят на канцлера Щефен Зайберт - Будапеща има огромен принос " за окончателното реализиране на нашето единение ".

Няма да са единствено хвалебствия

" Със сигурност " обаче ще има и тематики от съвременността - да вземем за пример от европейската политика, споделя Зайберт. Спорните точки сред Европейски Съюз и Унгария са доста. " Ди велт " припомня, че Брюксел упреква Орбан в отдалечаване на Унгария от стандартите на демокрацията и правовата страна.

Австрийски публицист, работещ за издания като " Ди велт " и " Ди пресе ", твърди, че ще бъдат обсъждани съответни въпроси на " релативно дълга полемика ", а двамата ще бъдат заобиколени от съветници.

Меркел, която идва по покана на Орбан, ще прекара в Шопрон часове - по-късно ще отпътува за Исландия за среща на Северния съвет (Дания, Швеция, Норвегия, Исландия и Финландия), на която е поканена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР