Богословите по света казват, че Руската православна църква е изпаднала

...
Богословите по света казват, че Руската православна църква е изпаднала
Коментари Харесай

Проф. Дилян Николчев: Руската църква е не просто ерес, тя не е църква

„ Богословите по света споделят, че Руската православна черква е изпаднала в разкол, бих отишъл по-далеч – тя не е черква. “ Това съобщи пред бТВ проф. Дилян Николчев – богослов, специализирал църковно право.

Той се аргументира, като подсети, че чиновници на РПЦ освещават ракети с име „ Сатан “ (на съветски – демон, сатана) и благославят войната на Русия против Украйна, преди този момент – против Сирия.

„ Руската черква е нещо като черква, само че не е черква “, уточни проф. Николчев.

По думите му, тя е агентура на атеистичната Комитет за Държавна сигурност (на СССР) (днес ФСБ), чиновниците ѝ носят расо, само че в действителност те не са духовници. Предстоятелят на съветската черква е върховен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и това публично е прието от съветските управляващи. Същото важи за по-голямата част от синода им.

По проблема с така наречен съветска царква той съобщи, че самата съветска страна я затвори.

Проф. Николчев акцентира, че каноните на православната черква не разрешават в една автокефална черква да същуствуват алтерантивни структури като „ съветската черква “ в София, още по-малко да се основават паравоенни групи, както това се е случвало в същата тъзи царква.

„ На територията на БПЦ и в нейния диоцез може да се разпорежда единствено БПЦ “, означи богословът като се базира на Закона за вероизповеданията.

Той разясни, че в Москва има българско подворие, само че избраната за задачата черква е съветска благосъстоятелност и в нея служат единствено съветски свещеници, като се изключи представителя на БПЦ.

Проф. Николчев изрази неразбиране, че посолството на Русия съставлява съветската черква, която би трябвало да е религиозна институция.

Той запита дали съветските свещеници-агенти в действителност не се крият зад дипломатическия имунитет на съветското посолство.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР