Богатството на милиардерите в ИТ бизнеса е доста променлива величина(снимка:

...
Коментари Харесай

Колко загубиха Топ 5 най-богати в ИТ бизнеса през 2022


Богатството на милиардерите в ИТ бизнеса е много променлива големина
(снимка: CC0 Public Domain)

С ъстоянието на петимата най-богати хора в областта на високите технологии е намаляло общо с 378 милиарда $ през предходната година, съгласно обява на Forbes. „ Както пристигна, по този начин и си отиде ” , е сбитият коментар на създателя за тектоничния развой в персоналното благосъстояние на милиардерите .

Антирейтингът се оглавява от Илон Мъск, който стана първият човек на Земята, изгубил повече от 200 милиарда $ от персоналното си положение. Но той не е единственият през 2022 година, чието благосъстояние понижа с исторически значима сума.

Първият човек, натрупал персонално положение от 100 милиарда $, беше Бил Гейтс, което се случи през 1999 година, в разгара на дотком балона. Рекордът се задържа до 2017 година, когато създателят на Amazon Джеф Безос надмина Гейтс, а три години по-късно преодоля нова граница от 200 милиарда $ персонални средства, които никой преди този момент не е имал.

Но единствено след една година, в края на 2021-а, 10 души влязоха в клуба на богаташите със положение от над 100 милиарда $. И всички те, забавно, не бяха по-богати от Илон Мъск, който по това време имаше 272 милиарда $.
още по темата
На второ място след Мъск беше притежателят на френския производител на първокласни артикули LVMH Бернар Арно, който притежаваше $200 милиарда през 2021 година Днес французинът оглавява клуб от седем души с благосъстояние от над 100 милиарда.

Мъск напусна този спонтанен клуб, откакто загуби над 100 милиарда $ за една календарна година, което също е връх. За това му „ помогнаха ” спадът в цените на акциите на Tesla с 65% през годината и покупката на Twitter. Сега положението на Мъск се прави оценка на 137 милиарда $, което е спад от 183 милиарда от неговия връх от 320 милиарда през ноември 2021 година

В допълнение към Илон Мъск, още четирима милиардери означиха рекордни загуби през 2022 година, което се случи на фона на падащите акции на софтуерните компании. Джеф Безос загуби 85 милиарда $ за една година, заради 50% спад в цената на акциите на Amazon.

Спад от 64% в акциите на Meta докара до загуба на 77 милиарда $ в персоналното положение на Марк Зукърбърг. Богатството на съоснователите на Гугъл Лари Пейдж и Сергей Брин понижа с по 45 милиарда $, което се случи дружно с 39% спад на акциите на Alphabet.

В близкото минало тези бизнесмени направиха пет от десетте най-големи облаги за календарна година в историята: положението на Мъск скочи със 129 милиарда $ през 2020 година и със 116 милиарда през 2021 г.; положението на Безос набъбна със 75 милиарда $ през 2020 година, а на Пейдж и Брин се усили надлежно с 46 милиарда и 44 милиарда през 2021 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР