Богатството на милиардерите по света намалява през миналата година за

...
Богатството на милиардерите по света намалява през миналата година за
Коментари Харесай

Ясно е колко са загубили най-богатите в Китай

Богатството на милиардерите по света понижава през предходната година за първи път от 2015-та, сочи взаимен отчет на Обединената банка на Швейцария (UBS) и Прайсуотърхаускупър (PwC).

Състоянието на най-богатите хора в света е намаляло с 4.3% в международен мащаб до 8,5 трилиона $ за предходната година.

Това се държи на геополитическия безпорядък и на волатилните пазари на акци, се показва в отчета.

Най-големи са загубите на богатите в Китай, в това число в Хонконг, и на тези в Азиатско-тихоокеанския район. Частното благосъстояние в Хонконг е намаляло с 4 на 100 през 2018- до съвсем 319,8 милиарда $, като продължаващите антиправителствени митинги и икономическата криза вършат прогнозите много мрачни и за тази година. Някои от богаташите в мегаполиса към този момент започнаха да изнасят положението си, опасявайки се от задълбочаване на митингите.

Частните банки, включително и най-голямата банка, оперираща с парите на богатите - Обединената банка на Швейцария, към този момент усещат отрицателния резултат от комерсиалното напрежение сред Китай и Съединените щати и от международната политическа неустановеност. През предходната година клиентите на банката са се въздържали от търговия и взимане на заеми, предпочитайки да натрупат пари в брой.

Нетните активи на най-богатите в Китай са намалели с 12,8% в доларово изражение на фона на спадналите борсови пазари, по-слабата локална валута (поевитняването на юана) и забавянето на икономическия напредък. В резултат на това десетки китайци отпаднаха от листата с милиардерите. Въпреки това Китай продължава да се снабдява с нов милиардер на всеки 2 - 2,5 дни.

В международен мащаб броят на милиардерите понижава на всички места с изключение на в Северна и Южна Америка. В Съединените щати е имало 749 милиардера в края на 2018-та година.

Докато възобновяване на фондовия пазар от внезапния спад в края на 2018-а година оказа помощ на богатите мениджъри да усилят активите си, най-богатите семейства в света остават загрижени по отношение на световните въпроси - от комерсиалното напрежение и Брекзит, до популизма и изменението на климата. В резултат на това те не престават да пазят повече пари в брой.

" Най-вероятно благосъстоянието на милиардери ще се усили още веднъж тази година ", уточни Саймън Смайлс, основен капиталов шеф на UBS за свръхбогати клиенти, добавяйки обаче, че нарастването евентуално ще бъде по-сдържано, в сравнение с може да се допуска от широкомащабното възходящо придвижване на финансовите пазари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР