Богатото на събития варненско лято се отлага с месец и

...
Богатото на събития варненско лято се отлага с месец и
Коментари Харесай

Богатото на събития варненско лято се отлага, но не се отменя

 Богатото на събития варненско лято се отсрочва с месец и половина. Август, септември и октомври ще бъдат най-активните месеци, разгласи в предаването " Зала Пленарна " по Дарик Антония Йовчева, началник на дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна.

Покрай пандемията от Covid-19 културният живот във Варна беше стопиран в границите на 2-3 месеца, означи Йовчева. Тя посочи, че единствено 3 от фестивалите няма да се проведат, по справедливи аргументи. Без издание тази година ще останат три интернационалните форума – литературният " ВарнаЛит ", за цифрово изкуство " Футуро " и кукленият фестивал " Златният делфин ".

Международният музикален фестивал " Варненско лято " ще бъде открит на 19 юли в Летния спектакъл. След музикалната емблема на форума – рапсодия " Вардар ", на сцената ще излезе и един от най-талантливите млади български пианисти – Емануил Иванов, притежател на първа премия от влиятелния клавирен конкурс " Бузони " 2019.

Особено богат на събития се обрисува август. Международният фолклорен конкурс " Варненско лято "  ще се състои от 2 до 4 август. В интервала 4- 9 август ще се организира Международният кинофестивал за късометражно кино " Карантината ". Друг интернационален кинофестивал – " София филм фест ", ще зарадва публиката в интервала 10-16 август.

Международният джаз фест ще се организира във вътрешния двор на Археологическия музей на 18-20 август. През втората седмица на същия месец ще изданието на фестивала " Радар ". От 21 до 30 август ще се състои Международният кинофестивал   " Любовта е полуда ".  

През септември ще се случат Международният фестивал на анимационните филми и Хоровият фестивал " Георги Димитров ".

През октомври ще се проведат Европейският музикален фестивал (с 80 % от програмата, планувана за тази година), филмовият " Златна роза " и Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми.

Организаторите на театралния фестивал " Варненско лято " обмислят издание през есента. А концертът на виртуозния цигулар Найджъл Кенеди остава за пролетта на 2021 година

Финансовата рамка на фонд " Култура " към Община Варна се резервира в размер на 1 млн. лева, посочи шефът на общинската културна дирекция. Собственото финансиране на претендентите за всички посоки ще бъде понижено от 30% на 5%,а допустимият % на административните разноски в бюджета на плановете се усилва от 10% до 25%, изясни Йовчева.

Над 220 плана аплайват за финансиране от фонд " Култура " към Община Варна. През втората половина на месец юли ще бъде оповестена трета изключителна сесия, като кандидатствалите на първите две ще могат да приспособяват, да отсрочат във времето или да анулират своите планове, в случай че събитията го постановат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР