Богато украсен за Коледа, Galeries Lafayette, популярен търговски център в

...
Богато украсен за Коледа, Galeries Lafayette, популярен търговски център в
Коментари Харесай

Празни хотели и забавени доставки: Протестите във Франция парализират икономиката

Богато декориран за Коледа, Galeries Lafayette, известен търговски център в централен Париж, нормално притегля по 80 хиляди гости дневно по празниците. Но в скорошна заран в средата на работната седмица извънредно малко хора преглеждат дизайнерските облекла. Въпреки пониженията, продажбите са малко, написа The New York Times.

Пред магазина Габерил Васор, бариста, пробва да притегли клиенти с безвъзмездни сладки, само че без триумф. " Приходите са с 40 % по-ниски от нормалните за този интервал на годината ", споделя той.

Франция навлиза в трета седмица на митинги на заетите в железопътната и метро системи поради планувани промени в пенсионната система. И втората най-голяма стопанска система в Европа стартира да се усеща удара. След като държавното управление и синдикатите не реализираха съглашение в четвъртък, вярата, че нещата ще се подобрят, е дребна.

В Париж и други градове, където на митингите се събраха половин милион души, потребителските разноски понижават. Ресторантите и търговците са изправени пред дефицит на чиновници, откакто същите прекарват часове в опити да стигнат до работа - в случай че съумеят въобще.

Камионите стоят в ужасяващи тапи край огромните градове поради водачите, които другояче биха взели влака. Трафикът забавя доставката на артикули като тв приемници и играчки. Туризмът също понася удар, изключително в Париж, оставяйки заведения за хранене, магазини и хотели с по-малко доходи.

Около три от всеки четирима притежатели на бизнес в Париж и района възнамеряват да замразят наемането на нови чиновници, което трябваше да стартира през януари, поради загубите, сочи скорошно проучване.

" Ситуацията е пагубна ", споделя Бернар Сталтер, президент Националната камара на търговците, която съставлява дребния бизнес. Рисковете порастват, откакто членовете на синдиката Confédération générale du travail, измежду които машинисти, докери и чиновници в електроразпределителни компани, ще продължат стачката и по време на празниците.

Адвокати, служители на реда и чиновници на лечебни заведения се причислиха към митингите против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон.

Моментът е извънредно несъответствуващ, защото търговците на дребно и други бизнеси получават огромен дял от годишните си доходи точно по празниците. А бизнесът към този момент изстрада траялите толкоз дълго митинги на " Жълтите жилетки ", които пометоха страната предишния декември. Този път обаче търговците споделят, че вредите ще бъдат по-сериозни.

Министърът на финансите Бруно Ле Мер твърди, че вредите за стопанската система на страната ще бъдат лимитирани, защото митингите засягат главно градовете, които разчитат мощно на градски превоз. Миналата седмица централната банка понижи прогнозата за напредък през 2020 от 1,3% до 1,1% поради комерсиалните напрежения.

Макар че държавното управление обмисля някаква финансова помощ за дребния бизнес, обиден от митингите, Ле Мер твърди, че " историческият ни опит е, че тези митинги в последна сметка не натежават доста на растежа на стопанската система ".

Бизнесите, които записват рекордни загуби, обаче са на друго мнение.

Фабиен Бутие, притежател на бутиковия хотел Roi de Sicile Rivoli в Париж се надявал на €200 хиляди доход този месец, само че половината от нощувките са били анулирани от клиентите, които са обезпокоени поради проблемите с превоза.

Именно хотелската и ресторантьорската промишлености поемат най-тежък удар поради митингите, а приходите спадат с сред 40 и 50 % от началото им на 4 декември, съгласно комерсиалната асоциация Synhorcat. В Страсбург, дом на най-големия Коледен базар във Франция, 70% от непокътнатите нощувки са анулирани, споделят от асоциацията.

Някои от чиновниците на Бутие не могат да стигнат до местоработата си, по тази причина той им заплаща да употребяват услугите на Uber. " Единственото решение е прекъсване на митингите. Правителството би трябвало да потуши огъня ", споделя той.

Около 80 % от дребния и междинния бизнес регистрират загуби поради стачките, а към половината от тях считат, че няма да съумеят да наваксват пропуснатите продажби. Засегнатите компании регистрират спад на продажбите от към 30 %, а в места като Париж, Страсбург и Марсилия, те доближават 60%.

Бутиковият магазин за бижута Psyché в централен Париж нормално регистрира продажби от сред €1 500 и €3 000 в този интервал от годината. През предходната седмица обаче те са едвам €68. Фризьорският салон Barbier de Monge нормално има по 40 клиента дневно, само че в този момент техният брой е едвам 3 или 4.

Проблемите с превоза нанасят удар и по веригата за доставки, откакто влаковете остават по гарите, а камионите се изправят пред километрични тапи. Блокадите стартират да понижават и вноса и износа, споделя Дейвид Брусел, общоприет шеф на Търговската и индустриална камара.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР