Богатият на петрол регион Гаяна-Есекибо принадлежи на Гаяна, но Венецуела

...
Богатият на петрол регион Гаяна-Есекибо принадлежи на Гаяна, но Венецуела
Коментари Харесай

Каракас войнствено вдига залозите, а Бразилия трупа войски на границата с Венецуела

Богатият на нефт район Гаяна-Есекибо принадлежи на Гаяна, само че Венецуела оспорва правата върху него от края на XIX век. Миналата неделя венецуелските управляващи организираха общонационален референдум за анексирането на територията. 95 % от гласувалите се изрекоха " за ".

Въпреки тази впечатляваща цифра, в референдума са взели участие единствено към два милиона души, т.е. към 10 % от популацията с право на глас.

Но президентът Мадуро не се уплаши, той назова резултатите от гласуването безусловна победа и в сряда започва проекта си за анексиране на Гаяна-Есекибо, като предложи на Националното заседание на страната да одобри законопроект за присъединение на територията към Венецуела.

Той също по този начин подреди на държавната петролна компания да издаде лицензи за създаване на петролните залежи в района.

Освен това на картите на Венецуела територията на Гаяна-Есекибо към този момент ще се отбелязва като част от страната. Преди това тя беше показвана в защриховано поле, което означаваше, че територията е противоречива.

Гаяна сложи войските си в нараснала бойна подготвеност и изиска от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да се намеси в обстановката, която заплашва да дестабилизира целия район.

Бразилската войска изпраща спомагателни войски и съоръжение в граничния щат Рорайма.

Ако Венецуела реши да предприеме военно навлизане в Гаяна-Есекибо, това ще бъде допустимо да стане единствено през бразилска територия. В регионите, където Венецуела и Гаяна граничат директно, напредването на войски е на практика невероятно заради терена.

Бразилските войски усилват наличието си в района, с цел да подсигуряват, че Бразилия няма да бъде въвлечена в спора.

В сряда боен хеликоптер на Гаяна със седем души на борда изчезна от радарите. Все още няма никаква информация, само че началникът на Генералния щаб Омар Хан съобщи, че към момента няма индикации за венецуелско присъединяване в случая, оповестява още Би Би Си.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро трагично увеличи залозите в граничния спор на страната си с Гаяна, като подреди на държавните компании да експлоатират оспорваните петролни и минерални залежи и преначерта формалните карти, откакто получи " голям " мандат на референдума предходната неделя, написа по същата тематика в. " Файненшъл Таймс ".

Войнствените изявления на Мадуро разтревожиха Гаяна и породиха опасения, че Венецуела може да употребява мощ, с цел да завземе отдалечения регион Есекибо, който съставлява две трети от територията на съседката ѝ, както и огромно офшорно петролно находище, ръководено от американската петролна компания ExxonMobil.

Късно във вторник президентът на Гаяна Ирфан Али съобщи, че отбранителните сили на страната му са " в нараснала подготвеност " и даде обещание да отнесе въпроса до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Венецуела ясно се е оповестила за страна отвън закона ", добави той.

Конфликт сред две богати на нефт страни в Северна и Южна Америка би бил призрачен сън за администрацията на Джо Байдън, която облекчи икономическите наказания против Венецуела с вярата, че Мадуро ще бъде уверен да организира свободни и почтени избори през идната година и да помогне за възстановяване на международните доставки на нефт.

Повечето специалисти обаче считат, че в близко бъдеще е малко евентуално да се стигне до боен спор. Според тях главният претекст на социалиста-революционер Мадуро да организира акция за родолюбив референдум е да отклони вниманието на гласоподавателите от личната си непопулярност и очевидната поддръжка за главния претендент на опозицията в президентските избори следващата година Мария Корина Мачадо.

" Моето чувство е, че това евентуално е блъф ", споделя Еван Елис, професор по латиноамерикански проучвания във Военния лицей на армията на Съединени американски щати. " Вероятно това е самодейност на Мадуро за похищение на вниманието от президентските избори и от натиска на Съединени американски щати за демократични промени. "

Официалните лица в Каракас обявиха, че болшинството от над 95 % поддържа пет въпроса от референдума за Есекибо, в това число основаването на нова венецуелска страна, която да обгръща отдалечената територия.

Независими наблюдаващи обаче сложиха под подозрение формалната цифра на изборната интензивност от 10,5 млн. души, която, в случай че е вярна, би надхвърлила броя на гласувалите за известния предходник на Мадуро Уго Чавес на президентските избори през 2012 година, като означиха, че доста изборни секции са били едва посетени.

Венецуела от дълго време оспорва решението на интернационалния трибунал от 1899 година да присъди Есекибо - територия с размерите на Гърция - на тогавашната колониална Британска Гаяна. Интересът на Каракас още веднъж се ускори след откриването през 2015 година и последвалата употреба на едно от най-големите скорошни петролни залежи в света край крайбрежията на Есекибо от страна на Exxon.

В момента Exxon усилва добива от офшорния блок Stabroek, нещо, което венецуелското държавно управление употребява, с цел да показа Гаяна като марионетка на Съединени американски щати.

Държавният департамент на Съединени американски щати даде приглушен отговор на гласуването в неделя, като прикани Венецуела и Гаяна " да продължат да търсят спокойно решение на разногласието си ". " Това не е нещо, което ще бъде решено посредством референдум ", добави той.

Бразилия, която граничи с Венецуела и Гаяна, изпрати спомагателни войски в граничната зона, а президентът Луис Инасио Лула да Силва изрази вяра, че " здравият разсъдък ще надделее и от двете страни " на разногласието.

Тази година Венецуела разгласи построяването на военна аерогара, учебно заведение и полигон наоколо до границата с Есекибо. Високопоставен държавен чиновник разгласява в обществените мрежи видеоклип след гласуването, на който се вижда по какъв начин група представители на коренното население смъкват гаянското знаме и на негово място издигат венецуелско, сякаш в Есекибо.

Някои гаянци се притесняват, че тяхната нация от 800 000 души няма да може да се опълчи на инвазия от страна на надалеч по-големия си комшия. " Хората са [много] уплашени, те са доста обезпокоени ", споделя Майк Сингх, вложител в телекомуникациите, който управлява консултантска компания в Джорджтаун.

" Гаяна няма с какво да се отбрани, с изключение на с блъфиране като това, което чуваме от вицепрезидента [Бхарат] Джагдео, а хората знаят, че това са просто нелепости. Той не е в положение да направи каквото и да било. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР