Богатият на фибри хранителен режим намалява риска от рак на

...
Богатият на фибри хранителен режим намалява риска от рак на
Коментари Харесай

Фибрите намаляват риска от рак на гърдата

Богатият на фибри хранителен режим понижава риска от рак на гърдата, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Редовната консумация на храни с огромно наличие на фибри понижава риска от заболяването с 8 %, демонстрира анализът на резултатите от няколко предходни изследвания. Заключенията са в действие за дами в предменопауза и постменопауза,.

"Получените резултати поддържат рекомендациите на Американското онкологично сдружение, които акцентират смисъла на богатия на фибри хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни ", съобщи ръководителката на проучването Мериам Фарвид от Колежа по публично опазване на здравето "Т.Х.Чан " към Харвардския университет.

Отслабването понижава риска от рак на гърдата

Учените анализирали резултатите от 20 изследвания, фокусирали вниманието върху потреблението на фибри и риска от рак на гърдата. Оказало се, че по-голямата консумация на фибри е обвързвана с 18 % по-малък риск от рак на гърдата за дамите в предменопауза и с 9 % по-малък риск за дамите в постменопауза. Било установено също, че потреблението на разтворими фибри е обвързвана с 10-процентно понижаване на риска от рак на гърдата, до момента в който неразтворимите фибри понижават риска със 7 %.

Разтворими фибри се съдържат в овесените трици, ечемика, ядките, бобовите култури, лещата, граха, някои плодове и зеленчуци. Неразтворими във вода фибри се съдържат в плодове и кореноплодни зеленчуци, добавя Българска телеграфна агенция.

"Резултатите въпреки всичко не демонстрират, че диетичните фибри непосредствено понижават риска от рак на гърдата ", означават учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР