Богатият на енергийни ресурси Туркменистан е домакин на икономически форум,

...
Богатият на енергийни ресурси Туркменистан е домакин на икономически форум,
Коментари Харесай

Русия, Иран и каспийски страни разделят енергийните богатства на региона

Богатият на енергийни запаси Туркменистан е хазаин на стопански конгрес, предопределен да ускори съдействието сред страните от Каспийско море . Миналата година водачите на петте страни от Каспийско море подписаха спогодба, целяща да постави завършек на десетилетия на неустановеност по отношение на употребата на ресурсите , оповестява АП.

Споразумението сред Русия, Иран, Азербайджан, Туркменистан и Казахстан открива правила за обявление на териториалните води и риболовните зони на всяка страна, само че въпросът за разделянето на морското дъно, което съдържа богати нефтени залежи , предстои на спомагателни договаряния.
 Борисов показа на Медведев хъба
Борисов показа на Медведев хъба " Балкан " и АЕЦ " Белене "

Двамата се срещнаха в границите на Първия каспийски стопански конгрес

Русия и Иран занапред ще ратифицират съглашението от предходната година. Руският министър председател Дмитрий Медведев съобщи, че ратификацията се чака " в близко бъдеще ".

Техеран се застъпва за основаването на организация за съдействие на каспийските страни , която би трябвало да се трансформира в основа за икономическо съдействие в района , разяснява първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири на Каспийски стопански конгрес в Туркменистан, оповестява ТАСС.

" За да се образува постоянна база за развиване на икономическото съдействие на страните от Каспийското крайбрежие, са нужни специфични механизми. Предлагаме да се сътвори организация на съдействие на страните от Каспийското крайбрежие, която може да се трансформира в подобаваща платформа за този тип взаимоотношение ", изяснява Джахангири.
 Танкерната рецесия: Русия и Иран се изправят против западните Военноморски сили в Залива
Танкерната рецесия: Русия и Иран се изправят против западните Военноморски сили в Залива

Двете страни се договориха да проведат военните игри до края на годината

Освен това е нужна здрава и подобаваща правна основа за развиване на икономическите връзки сред страните от каспийското крайбрежие, добавя той.

" Прилагането на съглашение за зона за свободна търговия сред Иран и Евразийския стопански съюз (ЕИС) може да изведе районната търговия на ново равнище ", сподели той.

На 17 май 2018 година ЕИС и Иран подписват краткотрайно съглашение за зона за свободна търговия, която има за цел да усили търговията сред страните посредством облекчение на митническия режим . Проектът бе утвърден от иранския парламент.
 Болтън желае по-строга и твърда Англия по отношение на Иран и Китай
Болтън желае по-строга и твърда Англия по отношение на Иран и Китай

Съединени американски щати се надява и на отвод от нуклеарното съглашение с Иран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР