Богатите туристи с красивите бели пасажерски кораби и тази година

...
Богатите туристи с красивите бели пасажерски кораби и тази година
Коментари Харесай

Няма заявки за посещение на круизни кораби във Варна, няма ги и богатите туристи

Богатите туристи с красивите бели пасажерски кораби и тази година най-вероятно няма да дойдат у нас. Към момента поръчки за визити няма. През 2017 година година морските ни пристанища във Варна и Бургас записаха рекордно слаб круизен сезон. Прогнозите и за този не са положителни, предава " Канал 3 ". Карибите, Куба, Средиземноморието, Северна Европа не престават да са по-предпочитани дестинации за круизните туристи от черноморския район и в частност България, сочат данните все още. Три поръчки за визити на лайнери имаше предходната година на Морска гара – Варна, само че пристигна единствено един. За съпоставяне - през най-силната 2014 година, града посетиха 36 круизни кораба, а с тях и хиляди заможни туристи, които по време на престоя си тук оставиха средства в локалната стопанска система. Причината за отлива, съгласно експертите, не е у нас. 

" Направихме си добре пристанищата, добра визия имаме, това, което би трябвало да покажем на гостите туристи с круизи, е свършено ", съобщи Димитър Атанасов, ръководител на Съвета на шефовете на Пристанище Варна. " Когато няма клиенти за избран транспортен съд и избрани дестинации, фирмите не изпращат тези кораби в съответния район. " А искащи да посетят района и да се срещнат със забележителностите му в последно време няма поради комплицираната интернационална конюнктура в черноморския басейн. " Единствената причина е интернационалната конюнктура, да ", безапелационен е Петър Сеферов, изпълнителен шеф на Пристанище Варна.

" Само това е повода. Защото тези кораби няма да дойдат поради нашето пристанище или поради едно пристанище в Черноморския район. И поради Истанбул, и поради Украйна изобщо не идват в района, освен при нас. Ако ситуацията е несигурна в Истанбул, това са скъпи кораби за милиарди, те просто няма да минат Босфора. Всичко, което зависи от нас, може да бъдете сигурни, че го вършим – като подготовка, като цени, като организация. " Тенденция към внезапен спад на круизни туристи регистрират и прилежащите на България дестинации, показва Александър Аврамов – шеф на Морска гара – Варна. 

" Това е всеобща наклонност в Черноморския район. Спокойно мога да кажа, че повода не е в българските пристанища изобщо като цяло – нито в Несебър, нито в Бургас, нито във Варна ", безапелационен е Александър Аврамов. " Ами това си е една конюнктура, която е нестабилна в Черно море - безспорен отлив от цяло Черно море. Това са не в проценти, а в пъти. Няма по какъв начин при нестабилна конюнктура към нас, към българското крайбрежие, няма по какъв начин особено ние да не страдаме. " Така, за жал и това лято най-вероятно няма да можем да се порадваме на красивите бели кораби. За записвания не е рано, само че такива към момента няма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР