Богатата на природни ресурси Южна Африка е втората по големина

...
Богатата на природни ресурси Южна Африка е втората по големина
Коментари Харесай

Мащабното газово находище, което може да направи Южна Африка енергиен лидер

Богатата на естествени запаси Южна Африка е втората по величина стопанска система на Черния континент, само че към момента тя изостава зад Нигерия с помощта на развитият енергиен бранш и огромните петролни находища на втората. Наскоро откритото огромно находище на природен газ обаче може да трансформира африканската страна в сериозен съперник на нигерийския енергиен бранш.

Френската Total неотдавна откри съществени находища в района на южноафриканския град Мосъл Бей, а съгласно първичните калкулации размерът им се равнява на сред 500 милиона и над 1 милиард барела петролен еквивалент.

Въпреки че на първо четене това звучи като една доста добра вест за страната, дългата история на проблематичния енергиен бранш в Африка допуска, че бъдещето му остава нестабилно, пишат в собствен разбор от профилирания уебсайт Oil Prices.

Като препъни камък след откритието на Total се явява националният проект Integrated Resource Plan (IRP), в който е заложена политиката на страната за развиването на промишлеността за интервала от 2010 до 2030 година. Засега той е ревизиран единствено един път - през 2011 година.

През 2018 година е препоръчана актуализацията, предвиждаща въвеждането в деяние на в допълнение 8100 MW потенциал за произвеждане на електрическа енергия от природен газ, само че тя към момента не е призната от управляващите в страната.

Ако Южна Африка желае да даде подтик на стопанската система си и да се трансформира в водач в енергийния бранш на континента, държавното управление в страната ще би трябвало да забърза нужните промени, засягащи политиката ѝ в тази област.

" Това не е лесна задача, като се има поради, че понастоящем енергийната политика на Южна Африка е много променлива. Само месеци преди откритието на забележителните находища на природен газ от Total, отрасловото министерство наложи мораториум на всички заявки за изследване на петрол и газ, а по-късно стартира актуализиране на процедурата за лицензиране ", показват от Oil Prices.

В резултат на тези дейности различен колос в промишлеността - Shell, се отхвърли от проектите си да търси нефт в Южна Африка, а като причина за това беше посочена " законодателната неустановеност " в страната.

Днес идващите дейности на държавното управление ще бъдат от решаващо значение за развиването на плана в Мосъл Бей. А този път, в случай че дейностите на властта в страната не отговорят на потребностите на промишлеността, Кейптаун рискува загуба на евентуални доходи от 1 трилион ранда или над 73 милиарда $ за южноафриканската стопанска система в идващите 20 години. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР