Богата музикална програма, концерти за деца, фотоизложба, кинопрожекции на концертни

...
Богата музикална програма, концерти за деца, фотоизложба, кинопрожекции на концертни
Коментари Харесай

Камеристи де ла Скала идват за Новогодишния музикален фестивал

Богата музикална стратегия, концерти за деца, фотоизложба, кинопрожекции на концертни записи, чакат феновете на 33-тото издание на Новогодишния музикален фестивал, който тази година е със специфичен фокус към младите реализатори. Организаторите от НДК плануват в концертите да вземат участие млади гении, паралелно до одобрени към този момент имена. От 14 декември т.г. до 2 януари 2020 година на вход А4 публиката ще има опция да прегледа фотоизложба, пресъздаваща едни от най-емоционалните моменти от концерти, състояли се през 33-годишната история на фестивала.

Той ще бъде открит на 15 декември с концерт на Камеристи де ла Скала - един от двата камерни оркестъра на спектакъл " Ла Скала " в Милано - групировка с многочислени турнета на всички континенти. В зала 1 на НДК ще звучат известни произведения от италиански композитори под заглавие " Италия - музиката е обич ".

Звезди от международна големина са солистите на Щатсбалет Берлин примабалерината Яна Саленко и нейният сътрудник Мариан Валтер, които ще забележим в спектакъла " Дон Кихот " от Лудвиг Минкус на 17 декември в зала 1. Хореографията и режисурата са на Аршак Гарумян, също посетител от Щатсбалет Берлин. Яна Саленко е измежду най-високо ценените прими на интернационалната балетна сцена и е непрекъснат гост-солист в Кралската опера " Ковънт гардън " в Лондон и Мариинския спектакъл в Санкт Петербург. В спектакъла взе участие и интернационалната балетна натрупа на Старозагорската опера.

Младите български инструменталисти от интернационалната сцена - 28-годишните Лия Петрова - цигулка, и Михаил Петров - виолончело, ще бъдат солисти на Празничния новогодишен концерт на 1 януари 2020 година Фестивалният симфоничен оркестър още веднъж ще бъде дирижиран от маестро Емил Табаков, с стратегия произведения от Бетовен, Сарасате, Елгар, Сен-Санс, Попер и други

Новогодишният музикален фестивал ще отдаде заслужена респект на оперния артист Николай Гяуров. Тази година се означават 90 години от неговото рождение и НДК приготвя поредност тематични събития. На 16 декември ни чака среща-разговор и полемика с водеща музиковедката Екатерина Дочева, с присъединяване на забавни персони и музиканти, работили с артиста. На 16 и 21 декември в кино " Люмиер Лидл " феновете на Гяуров могат да чуят и видят видеозаписи с негови концертни осъществявания от сцената на зала 1 на НДК.

През 2019 година се означават и 30 години от гибелта на диригента Херберт декор Караян. Фестивалът ще предложи на своята аудитория прожекция в кино " Люмиер " на Първа симфония от Брамс - запис онлайн от зала 1 на НДК от гостуването на Караян с Виенската филхармония през 1983 година

Част от съпътстващата стратегия са прожекции на записи на оперния театър " Дон Карлос " от Верди от Парижката опера, с присъединяване на Соня Йончева и Йонас Кауфман (28 декември, " Люмиер " ), както и от концерт онлайн на италианското трио тенори " Ил воло " (29 декември, " Люмиер " ).

Най-малките също ще могат да станат част от 33-ото издание на фестивала с тематичната стратегия за деца, която включва Коледен концерт на Детския хор на БНР с диригентка Венеция Караманова (19 декември, " Люмиер " ), театър на балетния и танцов спектакъл " Коломбина " - " Пътешествието на Коломбина " (20 декември, " Люмиер " ), просветителния модул " Деца свирят за деца " с осъществявания на възпитаници от НМУ " Л. Пипков " (20 декември) и " Новогодишен концерт за квартет " - матине за деца и възрастни (28 декември, " Люмиер " ) с присъединяване на Класик арт квартет, пианистката Виктория Василенко и надарената ученичка от НМУ Сара Чакърова, която свири на ударни принадлежности.

Тазгодишното издание на фестивала предлага особено подбрани камерни концерти за всеки усет. На 14 декември ще можем да се насладим на хоров концерт, който ще означи 25 години от основаването на женския хор " Ваня Монева " с диригентка Ваня Монева. На 16 декември е клавирният рецитал на Антонина Бонева " Баладите на Фредерик Шопен по стиховете на Адам Мицкевич ". В концерта ще взе участие и надареният възпитаник на госпожа Бонева - Теодор Пазов, който дружно с Фидоси Керчев (клавирен рецитал " Големите клавирни сонати от Бетовен и Лист " на 20 декември), Сара Чакърова, Лия Петрова и Михаил Петров фестивалът включва в обичайна си графа в поддръжка на младите музиканти " Имена от бъдещето ". Джаз концерт следва на 18 декември в " Люмиер " - Живко Петров ще показа най-новия си албум " Ten ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР