Богата кайсиева реколта на фона на слаб пазар и силна

...
Богата кайсиева реколта на фона на слаб пазар и силна
Коментари Харесай

Съсипване на реколтата: До 30% от българските кайсии остават необрани, търговци и фабрики внасят от чужбина

Богата кайсиева годишна продукция на фона на слаб пазар и мощна конкуренция от прилежащите ни страни - такава в резюме е обстановката в края на акцията по прибиране на кайсиите това лято. Това написа изданието " АгроКлуб ".

Между 20 и 30% от кайсиевата годишна продукция остана неприбрана и изгни на полето поради неналичието на пазар. Това заяви Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз и ръководител на кооперация “Българска кайсия ” - Тутракан. Родните преработвателни предприятия са изкупили не повече от 10 - 20% от размерите продукция, които нормално купуват. Дори и винпромите към този момент не изкупуват суровина.

“Реколтата беше доста богата, а нашите заводи всеобщо купиха суровината си от Гърция, Турция и Македония, където също имаше свръхпроизводство. За предприятията беше стопански по-изгодно и по-лесно да купят от чужбина ”, уточни Търпанова.

Оказва се, че гръцките кооперативи освен оферират по-ниска цена поради опцията да ползват назад начисляване на Данък добавена стойност при плодовете и зеленчуците, само че и доставят суровината на място - до входа на фабриката.
Основната причина за сложната реализация на родната продукция остава вносът от трети страни - Гърция като главен вносител, Турция, Албания и Македония, уточни Димитър Рачев, член на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари. 

Показателни са данните на Земеделското министерство, че вносът на всички плодове и зеленчуци надвишава износа. “Ние сме огромен производител, а в това време преработвателните предприятия и търговци купуват от разнообразни страни. Защо се случва по този начин? Голяма преработвателна фабрика купува към 20 000 тона кайсия, да вземем за пример. Ако закупи тази суровина от български производител, ще дължи Данък добавена стойност. Ако я внесе от трета страна, ще заплати ДДС-то откакто осъществя продукцията. 

Подобно е ситуацията и при комерсиалните вериги, които са доста огромни вносители. Те внасят големи количества плодове от други страни, а заплащат Данък добавена стойност откакто продадат продукцията на крайния консуматор. По този метод ДДС-то се заплаща непосредствено на бюджета без да се затварят огромни суми пари за съответната стока ”, уточни Димитър Рачев.  
Сред аргументите за сложната реализация на кайсиите тази година е и влошеното качество на плодовете поради градушките. Макар и дребни, градушки минаха през огромна част от масивите в северна България, които не са покрити от противоградова отбрана. 

По данни от Областната земеделска дирекция в Силистра, представени от Националното радио, междинният рандеман от кайсии е 640 кг от декар. Това е с към 90 кг от декар повече по отношение на предходната година. В региона се отглеждат над 19 500 декара с кайсии.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР