Боевете в Либия оставиха 55 убити, десетки ранени: Медици

...
Най-тежките въоръжени сблъсъци в Триполи от една година убиха 55
Коментари Харесай

Най-тежките въоръжени сблъсъци в Триполи от една година убиха 55 души и раниха 146, съобщиха либийски медии, докато примирието се задържа.

Сражението избухна в понеделник вечерта и бушува до вторник между влиятелната 444 бригада и Специалните сили за възпиране, две от многото въоръжени групи, които се борят за власт след свалянето на дългогодишния владетел Муамар Кадафи през 2011 г.

Либийската телевизия Al-Ahrar съобщи новия брой на жертвите в сряда, цитирайки Малек Мерсит, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ. По-рано медиците съобщиха за 27 убити и 106 ранени през двата дни на боевете в столицата.

През август миналата година 32 души бяха убити и 159 ранени в Триполи по време на битки между две съперничещи си администрации на разделена Либия, които се състезават за власт чрез сменящи се съюзи с воюващите групировки на място.

Либия е свидетел на повече от десетилетие на конфликти „спри-започни“ след подкрепяния от НАТО бунт, който свали Кадафи.

Период на относителна стабилност накара ООН да изрази надежда за провеждането на отложени избори тази година, а последните битки предизвикаха международни призиви за спокойствие.

Сблъсъците започнаха след задържането на началника на 444 бригада, полковник Махмуд Хамза, от съперничещите Специални сили за възпиране в понеделник, каза служител на вътрешното министерство.

Късно във вторник социалният съвет в източното предградие на Сук ал-Джумаа, крепост на Специалните сили за възпиране, обяви, че е постигнато споразумение с премиера Абдул Хамид Дбейба, ръководител на признатото от ООН правителство, базирано в столицата, за да бъде Хамза предаден на „неутрална страна“.

В телевизионно съобщение съветът каза, че прекратяването на огъня ще последва прехвърлянето на командира на силите и късно във вторник битката утихна.

И двете въоръжени групи са свързани с правителството на Дбейба.

Общо 234 семейства бяха евакуирани от зоните на първа линия в южните предградия на столицата, заедно с десетки лекари и парамедици, блокирани от боевете, докато се грижат за ранените, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ.

Късно във вторник и в ранните часове на сряда Дбейбах посети югоизточното предградие на Айн Зара, където се водят едни от най-тежките боеве във вторник, придружен от вътрешния министър Емад Трабелси.

Dbeibah „видя сам сериозността на щетите“, докато обикаляше неосветените улици на гъсто населения квартал, каза пресслужбата на неговото правителство на страницата си във Facebook.

Той даде инструкции да се извърши проучване на щетите, за да могат жителите да бъдат компенсирани, се добавя.

Министерството на вътрешните работи въведе план за сигурност, за да разположи служители в районите на бойните полета, за да наблюдават примирието, обявено между двете страни.


Летището отваря отново

Единственото гражданско летище в либийската столица, Митига, което се намира в зона под контрола на Специалните сили за възпиране, беше отворено отново за търговски полети в сряда, казаха официални лица. Полетите бяха пренасочени към Мисрата, на около 180 км (112 мили) на изток.

През май двете въоръжени групировки се сблъскаха часове наред в Триполи, също след ареста на член на 444 бригада.

Мисията на ООН в Либия заяви, че „следи със загриженост“ влошаването на сигурността в Триполи и въздействието му върху цивилните.

Изследователят на Хюман Райтс Уоч за Либия Ханан Салах изрази възмущение, че въоръжените групировки в столицата продължават да уреждат различията си с тежки въоръжения в жилищни райони, без да бъдат подведени под отговорност.

„Със сигурност либийците, изложени на риск от такива насилствени инциденти, заслужават повече? Нищо няма да се промени, освен ако няма последствия“, каза тя.

Специалистът по Либия Джалел Харчауи каза, че последните сблъсъци подчертават неуспеха на международната общност да се справи с проблема на воюващите групи.

„Както и да се развиват събитията, последните три години бяха пропилени от дипломати, политици, специалисти по планиране на сигурността и специалисти по изграждане на мира. Триполи е територия, дори по-доминирана от милициите от преди“, каза Харчауи.

444 бригада е свързана с министерството на отбраната на Либия и се счита за най-дисциплинираната в северноафриканската държава. Той контролира южните предградия на Триполи и други райони.

Специалните сили за възпиране, командвани от Абдел Рауф Кара, са могъща ултраконсервативна група, която действа като полицейски сили на столицата и контролира централен и източен Триполи, военновъздушна база Митига, гражданско летище и затвор.

Либия е разделена между подкрепяното от ООН правителство на Дбейба на запад и друго на изток, подкрепяно от ренегата генерал Халифа Хафтар.


Източник: Agence France Presse
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР