Боевете между суданската армия и мощна паравоенна сила са разселили

...
Боевете между суданската армия и мощна паравоенна сила са разселили
Коментари Харесай

Повече от 1,3 млн. разселени в Судан заради войната

Боевете сред суданската войска и мощна паравоенна мощ са разселили повече от 1,3 милиона души. Това съобщава " Ройтерс ", като цитира Международната организация по миграция.

Над 1 милион души са се преместили в по-безопасни региони в Судан. Около 320 000 други са избягали в прилежащите страни като Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия, Централноафриканската република и Либия.

Припомняме, че боевете избухнаха на 15 април след месеци на ескалиране на напрежението сред военните, водени от военачалник Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бърза поддръжка, командвани от военачалник Мохамед Хамдан Дагало. Конфликтът проваля очакванията на Судан за възобновяване на нежния преход на страната към народна власт, който беше пресечен от боен прелом, воден от двамата генерали през октомври 2021 година

Конфликтът е умъртвил над 860 цивилни, измежду които минимум 190 деца. Повече от 3 530 други са били ранени. Това демонстрират данните на Синдиката на суданските лекари, който наблюдава основно цивилни жертви.

Той също тласна източноафриканската страна съвсем до колапс, като градските региони в столицата Хартум и прилежащия ѝ град Омдурман се трансфораха в бойни полета.

Спорадичните боеве продължиха в сряда в няколко региона, макар прекратяването на огъня, реализирано тази седмица. Жителите оповестиха, че са чули изстрели и детонации в центъра на Хартум, както и в региони покрай военни уреди в Омдурман.
 Боевете в Судан не престават макар примирието
Боевете в Судан не престават макар примирието

Около 1000 са жертвите на военния спор

Едноседмичното преустановяване на огъня, реализирано с посредничеството на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, влезе в действие в понеделник вечерта. Това беше последното интернационално изпитание за напън за доставка на филантропична помощ в разкъсваната от спор страна.

Съвместно изказване на Съединени американски щати и Саудитска Арабия късно във вторник предизвести, че нито суданската войска, нито Силите за бърза поддръжка са спазили краткосрочното преустановяване на огъня.

" Суданският народ продължава да страда вследствие на този унищожителен спор ", се споделя в изказването. Той прикани и двете страни " изцяло да съблюдават уговорките си " и да приложат краткотрайното преустановяване на огъня, с цел да обезпечат незабавно нужната филантропична помощ.

По-рано във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести и двете страни за вероятни наказания , в случай че последното преустановяване на огъня не бъде спазено.

Боевете изостриха така и така тежките филантропични условия в Судан. Според Организация на обединените нации броят на хората, които се нуждаят от помощ тази година, се е нараснал с 57% и доближава 24,7 милиона души , повече от половината население на страната. Международният орган съобщи, че ще има потребност от 2,6 милиарда $, с цел да им даде по този начин нужната филантропична помощ.
 В суданската столица е релативно умерено
В суданската столица е релативно умерено

Примирието се спазва
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР