Боевете между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах продължават и

...
Боевете между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах продължават и
Коментари Харесай

Боевете за Нагорни Карабах продължават

Боевете сред Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах не престават и през днешния ден. Двете страни в спора се упрекват взаимно в обстрелване на региони с цивилно население, съобщи Асошиейтед прес.

Още 11 арменски военни са били убити в боевете с азербайджанската войска за Нагорни Карабах през последните 24 часа.

Военните загуби на Армения от началото на сраженията на 27 септември приближават 1000 (974). Азербайджан не дава данни за убитите си бойци. Над 100 цивилни са починали от двете страни на фронта.

В изявление за западни медии азербайджанският президент Илхам Алиев упрекна Армения в експанзия против страната му. Благодарение на модерните ни оръжия успяхме да я отблъснем и Азербайджан си върна десетки окупирани градове и села по продължение на границите с Армения и Иран, сподели Алиев. "Създадохме нова действителност ", разгласи азербайджанският президент.

Азербайджан загуби надзор над Нагорни Карабах - планинска област с към 145 хиляди поданици, болшинството от които арменци - при започване на 90-те години на предишния век след война с Армения, в която бяха убити към 30 хиляди души.

Съединените щати приканват Азербайджан да одобри преустановяване на огъня с Армения, която към този момент се съгласи, съобщи съветникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Робърт О'Брайън, представен от ТАСС.

Алиев изрази подготвеност за помирение, в случай че Армения се придържа "към базовите правила за урегулиране на спора за Нагорни Карабах ".

Азербайджанският президент де факто имаше поради арменските сили да се изтеглят от анклава, отбелязва Асошиейтед прес. Той сподели, че тогава спорът ще може да бъде решен по кротичък път, само че "това зависи от волята на арменската страна ".

Арменският министър председател Никол Пашинян доста пъти съобщи, че Армения е подготвена за спокойно решение на разногласието, само че Азербайджан не е склонен да направи компромис. Това сподели говорителка на Пашинян, представена от АП.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон прикани Турция да се въздържа от "политика, допринасяща за изострянето на спора ".

Арменската генерална прокуратура заяви през днешния ден, че е получила в действителност доказателства за присъединяване на турски спецчасти в боевете за Нагорни Карабах. Азербайджан и Турция отхвърлят изказванията на Армения за турска интервенция в спора.

Иран е разположил бойци по продължение на своите граници с Азербайджан и Армения, защото през последните седмици на негова територия падат ракети и снаряди, заяви през днешния ден Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война, представен от Франс прес.

Част от фронтовата линия минава в непосредствена непосредственост до иранската граница. Иранските военни ще имат за задача да "защитават националните ползи (на страната) и да поддържат мира и сигурността ".

Иран, който поддържа положителни връзки както с Армения, по този начин и с Азербайджан, прикани на няколко пъти двете страни да прекратят сраженията и предложи да играе посредническа роля, отбелязва Франс прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР