Боевете между арменци и азербайджанци на фронта в Нагорни Карабах

...
Боевете между арменци и азербайджанци на фронта в Нагорни Карабах
Коментари Харесай

Лидерът на Нагорни Карабах: Народът и родината майка са в опасност

Боевете сред арменци и азербайджанци на фронта в Нагорни Карабах през днешния ден не престават макар интернационалните апели за прекъсване на огъня. Властите на сепаратистката територия предизвестиха, че е почнало " последното стълкновение " за района, съобщи Франс прес.

" Народът и родината майка са в заплаха ", съобщи пред публицисти водачът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян и добави, че счита да иде на фронта. " Това е последното ни стълкновение, което сигурно ще спечелим ", означи той.

Министерството на защитата на Армения, представено от ТАСС, заяви, че рано тази заран азербайджански въоръжени сили са минали в нахлуване в Нагорни Карабах. По северното и южното направление на района не престават яростни боеве. " Арменски подразделения стопират напредването на съперника ", осведоми посредством Facebook прессекретарят на ведомството госпожа Шушан Степанян.

Според министерството в Нагорни Карабах са свалени през днешния ден три самолета от бойната авиация на Азербайджан.

Азербайджанското отбранително ведомство опроверга известието и съобщи, че не е бил свален нито един военен аероплан от Военновъздушни сили на страната. Ударни дронове на Азербайджан " не престават да унищожават бойната техника на арменските сили ", увери шефът на пресслужбата на министерството Вагиф Даргяхлъ.

Ситуацията на фронта е напрегната, се споделя в известие от азербайджанското министерство на защитата, което оповестява за " яростни боеве по цялата фронтова линия ".

" През нощта бе прекъсната бойната интензивност на съперника по разнообразни посоки на фронта, нанесени му бяха съкрушителни удари ", декларира ведомството.

Азербайджанската войска съобщи в това време в официално съобщение, представено от Агенция Франс Прес, че е превзела позиции на сепаратистите и е " прочистила територията от вражески войски ",

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев сподели в изявление за телевизия " Ал Джазира ", че форматът на Минската група на ОССЕ - така наречен тройка съпредседатели - би трябвало да бъде непокътнат, само че при изискване страните да останат неутрални.

" Смятаме, че трите страни (Русия, Съединени американски щати и Франция, бел. ТАСС) би трябвало да работят взаимно и отсега нататък, в случай че всички те запазят своя неутралитет. Това е значимо ", съобщи Алиев в изявлението, чийто текст е качен през днешния ден на формалния му уебсайт.

" Азербайджан е изрично срещу прерастването на карабахския спор в районен ", акцентира президентът на страната, представен от ТАСС.

Посолството на Съединени американски щати в Армения предложи на своите чиновници и фамилиите им да не напущат Ереван, а на всички жители на Съединени американски щати - да заобикалят пътувания из страната.

Съобщението е качено през днешния ден на уеб страницата на дипломатическата задача. " Не пътувайте до Нагорни Карабах ", се споделя още в предизвестието.

Руският президент Владимир Путин изрази дълбока угриженост във връзка хипотетичното наличие в района на протурски бойци, трансферирани от Близкия изток от Анкара, която непроменяемо поддържа Баку.

Загриженост изрази и външният министър на прилежащ на Азербайджан и Армения Иран Мохамад Джавад Зариф в диалог с съветския си сътрудник Сергей Лавров, сочи официално съобщение от Москва.

Баку отхвърля известията от този жанр, Анкара пази безмълвие по въпроса, само че Сирийският център за наблюдаване на човешките права осведоми, че от началото на бойните дейности в Нагорни Карабах там са починали минимум 28 протурски бойци, отбелязва Франс прес.

От началото на бойните дейности в неделя имаше единствено обособени известия за загубите на страните - общо 191 души досега (158 бойци от Карабах, 14 цивилни от Армения и 19 цивилни от Азербайджан).

Баку не осведоми за жертвите си. Всеки лагер оповестява обаче за свои триумфи, а другият опровергава тези известия.

Арменците твърдят, че от неделя до момента са починали над 3000 азербайджански бойци, а Баку - че войските му са ликвидирали 2300 арменски военни, показва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР