Boeing сключи сделка на стойност 40 милиарда долара с Ryanair

...
Boeing сключи сделка на стойност 40 милиарда долара с Ryanair
Коментари Харесай

В сделка за $40 млрд. Ryanair поръчва на Boeing до 300 модела 737 MAX

Boeing подписа договорка на стойност 40 милиарда $ с Ryanair за продажбата на самолети 737 MAX, което анализаторите интерпретират като победа за производителя, който се пробва да даде нова сила на бизнеса си и да закрепи връзките си европейската нискотарифна самолетна компания, отбелязва The Wall Street Journal.

Ryanair съобщи, че се е съгласила да купи 150 от моделите 737 MAX 10 на Boeing – с варианти за пазаруване на още до 150. Ирландската самолетна компания, най-голямата в Европа по брой пасажери, ще употребява новите самолети, с цел да усили доста пазарния си дял на континента през идващото десетилетие, разясниха нейните ръководители.

За Boeing договорката бележи поврат в връзките с един от най-големите му клиенти. Преди година основният изпълнителен шеф на Ryanair Group Майкъл О’Лиъри обществено подлага на критика производителя поради закъснение на доставките.

„ Това е нещо като брак “, сподели О’Лиъри по време на конференция в централата на Boeing в Арлингтън, Вирджиния, откакто предходната година разказа управлението на производителя на самолети като „ кокошки без глави “ (термин се употребява, с цел да опише хора, които работят под паника или неорганизирано). „ Имаме инцидентни кавги и инцидентни раздели и се събираме, целуваме се и се сдобряваме “, добави основният изпълнителен шеф на Ryanair Group.

Компаниите правят оценка договорката на 40 милиарда $ при настоящите каталожни цени, макар че купувачите нормално получават огромни отстъпки при такива покупко-продажби, отбелязва WSJ.

Тя е още един подтик за Boeing, до момента в който ръководителите се стремят да върнат компанията към предходните равнища на доходност. През последните месеци американският производител на самолети подписа обилни покупко-продажби и с United Airlines, Air India и два превозвача от Саудитска Арабия - Riyadh Air и Saudia.

О’Лиъри уточни още, че половината от самолетите ще заменят по-ранните модели 737, които сега са в употреба, до момента в който другите ще поддържат растежа на Ryanair в Европа. MAX 10 транспортират повече пасажери, изгарят по-малко гориво и работят по-тихо от по-старите 737, които би трябвало да бъдат сменени до 2027 година, сподели той.

Авиокомпанията съобщи, че възнамерява да транспортира 300 милиона пасажери годишно до 2034 година, което е с към 80% повече от общия брой за предходната година.

  Главният изпълнителен шеф на Boeing Дейвид Калхун сподели, че Boeing чака MAX 10 да получи регулаторно утвърждение през 2024 година Самолетите на Boeing бяха обект на по-строг надзор от Федералната авиационна администрация след две произшествия на по-ранни модели 737 MAX през 2018 година и 2019 година Тези произшествия лишиха 346 живота, което докара до по-строг контрол върху метода на планиране и произвеждане.
След злополуките Boeing се оправи с разнообразни индустриални пречки и забавяния на доставките, като в същото време даде обещание да усъвършенства своите интервенции.

Напоследък компанията се занимава с индустриален недостатък на избрани 737 MAX. Очаква се корекциите да забавят способността на Boeing да достави доста от самолетите на клиентите си преди натоварения летен туристически сезон, разяснява WSJ.
О’Лиъри сподели, че скорошните проблеми със 737 ще принудят Ryanair, най-големият клиент на Boeing в Европа, да редуцира някои от полетите си този месец, през юни и през юли, само че добави, че става дума за относително дребен размер. „ Няма да отменяме никакви направления “, съобщи той. 
Търговският шеф на Boeing, Стан Дийл, сподели от своя страна, че производителят има доверие на своя снабдител, виновен за дефекта в 737.

Авиокомпаниите се пробват да обезпечат нови поръчки както от Boeing, по този начин и от Airbus, до момента в който и двете компании се стремят да преоборудват веригите си за доставки след съкращения, направени по време на пандемията. Проблемите, с които се сблъскаха и Boeing, и Airbus, доведоха до непрекъснати забавяния на доставките на нови самолети и оказаха напън върху проектите им за увеличение на индустриалните равнища.

Ryanair заяви, че самолетите MAX 10, които поръчва, ще дойдат сред 2027 година и 2033 година Поетапната доставка ще разреши на Ryanair да сътвори повече от 10 000 нови работни места за водачи, кабинен екипаж и инженери, споделят още от компанията.
  Сделката ще предстои на утвърждение от акционерите на годишното общо заседание на Ryanair на 14 септември, заради размера и мащаба ѝ.

В допълнение към разширението на своя въздушен флот и замяната на по-старите 737, Ryanair чака да употребява новите доставки, с цел да смени и няколко самолета на европейската Airbus, които сега се експлоатират в австрийското звено, сподели в изявление основният финансов шеф на Ryanair Нийл Сорахан. 
О’Лиъри сподели, че самолетната компания не се стреми към откриването на нови трансатлантически направления с новите MAX 10 на Boeing. Tой обаче добави, че самолетите ще разрешат на Ryanair да разшири активността си отвън Европа в страни като Мароко, Израел и Йордания.  
Поръчката е подтик за MAX 10 на Boeing, който се трансформира в сериозно значим нов модел за американския производител, защото самолетните компании минават към по-дълги модели, които могат да поберат повече пасажери. Самолетът е главният отговор на Boeing на конкурентния дизайн на Airbus A321, който печели поръчки от оператори на Boeing, които желаят да заменят известните, само че остарели самолети 757.
Ryanair гледа към Португалия, Италия, Германия и Скандинавия за агресия в Европа. О’Лиъри добави, че самолетната компания е подготвена да се върне в Украйна, откакто войната с Русия завърши и въздушното пространство бъде още веднъж отворено.
„ Надяваме се да бъдем първата самолетна компания, завърнала се там, когато украинците сполучливо отхвърлен съветската инвазия “, сподели той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР