Boeing отчита първата си годишна загуба за първи път от

...
Boeing отчита първата си годишна загуба за първи път от
Коментари Харесай

Boeing на загуба за първи път от 1997 г.

Boeing регистрира първата си годишна загуба за първи път от 1997 година насам, откакто финансовите последствия от двете смъртоносни произшествия със самолета 737 MAX надвишиха 18 милиарда $, съобщи Асошиейтед прес.

Авиационният колос посочи, че е изгубил 1 милиарда $ през четвъртото тримесечие, защото приходите са потънали с 37% поради прекъсването от полети на 737 MAX. Новите доставки на модела също са спрени.

Загубата на компанията за 2019 година възлиза на 636 млн. $.

737 MAX бе спрян от полети през март след две произшествия в разстояние на пет месеца, при които починаха 346 души в Индонезия и Етиопия, а производството му бе замразено. Кризата докара до закъснение на Boeing в конкуренцията с Airbus по продажби и доставки на нови самолети, отвод от снабдители и до уволнението на основния изпълнителен шеф Денис Мюлънбърг.

Признаваме, че имаме доста работа, уточни президентът и основен изпълнителен шеф на компанията Дейвид Калхун в изказване, представено от Ройтерс.

Акциите на Boeing нарастнаха с 3% преди началото на формалната търговия, защото анализаторите чакаха още по-големи разноски, свързани със 737 MAX.

Разходите включват 8,3 милиарда $ обезщетения за клиентите на авиопревозвачите, които са отменили полети, а облагите им са били наранени от прекъсването от полети на 737 MAX. Освен това има 6,3 милиарда $ за индустриални разноски през 2019 година.

Boeing уточни, че чака още 4 милиарда $ разноски през 2020 година, като последователно възобновява производството на 737 MAX на мудни обороти.

Към неволите на Boeing се прибавя и това, че търсенето на най-големия и печеливш неин аероплан 787 Dreamliner е отслабнало на фона на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, която е предиздвикала компанията да понижи производството, подкопала е паричния поток в миг, в който дългът на Boeing пораства.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР