Боб Микеле, откровеният главен инвестиционен директор на J.P. Morgan Asset

...
Боб Микеле, откровеният главен инвестиционен директор на J.P. Morgan Asset
Коментари Харесай

Всемогъщият долар може да инициира рецесия

Боб Микеле, откровеният основен капиталов шеф на J.P. Morgan Asset Management, има предизвестие: безмилостният $ може да проправи път към идващото пазарно разтърсване. Микеле беше в режим на понижаване на риска, седейки върху купчина пари, което е покрай най-високото равнище, което е държал от 10 години. И той е дълъг в долари.

Въпреки че пазарна рецесия, провокирана от зелените пари, не е неговият главен сюжет, това е риск, който той следи от близко. Ето по какъв начин може да се случи: Чужденците са сграбчили активи, деноминирани в долари, за по-висока рентабилност, сигурност и по-добри вероятности за облага от множеството пазари. Голяма част от тези покупки са хеджирани назад в локални валути като еврото и йената посредством пазара на деривати, и това включва съкращаване на $.

Когато договорите се подписват, вложителите би трябвало да платят, в случай че доларът се увеличи. Това значи, че може да се наложи да продадат активи другаде, с цел да покрият загубата. " Притеснявам се, че доста по-силен $ ще сътвори огромен напън, изключително при хеджирането на активи в щатски долари назад в локални валути ", сподели Микеле в изявление. " Когато централната банка натисне спирачките, нещо минава през предното стъкло. Цената на финансирането се увеличи и това ще сътвори напрежение в системата. "

Пазарът евентуално към този момент е усетил част от този напън. Кредитните спредове с капиталов клас скочиха покрай 20 базисни пункта към края на септември. Това съответствува с доста валутни хеджове, които се прекатурват в края на третото тримесечие, сподели той - и това може да е единствено " върхът на айсберга ".

Микеле, който изтърпя всяка загуба от Черния понеделник и срутва на dot-com до рецесията от 2008 година и пандемията, неотдавна направи някои основни позвънявания, които се оказаха далновидни. Преди година той предизвести, че инфлацията ще бъде по-силна, в сравнение с смятаха доста пазарни специалисти, и Фед ще увеличи лихвените проценти доста по-рано от 2023 година, както беше планувано по това време. Той държеше пари в брой при започване на тази година, заобикаляйки огромна част от турбуленцията при акциите и облигациите.
 Съединени американски щати ще стартират да губят по 175 000 работни места на месец при започване на годината
Съединени американски щати ще стартират да губят по 175 000 работни места на месец при започване на годината

Междувременно инфлацията нараства, а заплатите в неселскостопански браншове ще стартират да понижават

Основното виждане на Микеле е, че Федералният запас ще продължи да покачва лихвените проценти с по-агресивно движение, в сравнение с цените на " самодоволния " пазар, като докара лихвения % на Фед до 4,75% и го остави там, до момента в който инфлацията доближи задачата от 2%. Централната банка ще бъде толкоз отдадена на битката с инфлацията, че ще продължи да покачва лихвите и няма да спре или да обърне курса, в случай че нещо в действителност неприятно не се случи на пазарите или стопанската система, или и двете.

Ако политиците създадат пауза в отговор на пазарната функционалност, би трябвало да има подобен потрес за системата, че да сътвори евентуална неплатежоспособност. И покачващият се $ може да направи тъкмо това. С изключение на дълбока криза - помислете за няколко тримесечия от минус 3% до минус 5% Брутният вътрешен продукт - или сериозна пазарна рецесия, или и двете, Фед надали ще отстъпи, сподели Микеле. Централната банка на Съединени американски щати увеличи бенчмарка си със 75 базисни пункта три пъти поред и мненията на политиците от Фед демонстрират, че те са на път да обезпечат четвърто сходно нарастване идващия месец. Последните данни сочат, че Федералният запас към момента има да извърви дълъг път. Потребителските цени в Съединени американски щати се повишиха с 6,2% през годината, приключваща август, 18-ият следващ месец на годишна инфлация над задачата от 2%. Американските работодатели са добавили 263 000 души към заетостта през септември, което е индикация, че главното търсене остава устойчиво.

По-високо затруднение

" Фед е доста явен, че желае да върне инфлацията до 2%. Когато започнете да сглобявате всичко, цените би трябвало да станат по-високи от сегашните и ще останат там за известно време ", сподели Микеле. " Те ще създадат пауза, само че трудността за това става доста по-голямо. "

Ето по какъв начин Микеле пази портфолиото си:

Той е с ниско кредитно тегло и приема всяко рали като опция за в допълнение понижаване на холдингите си. Той също по този начин е изчистил хибридните скъпи бумаги от портфейла си и избира висококачествени, високоликвидни облигации, които могат да устоят на дълбока криза. По-голямата част от парите, които държи, се влагат в предния завършек на паричния пазар - едногодишни висококачествени корпоративни скъпи бумаги с капиталов клас или секюритизирани заеми с доста къс период.

Микеле е удължил $ по отношение на главните валути. Държавните облигации стартират да наподобяват привлекателни, само че към момента не са на равнища, които Микеле би купил. Той би изчакал, до момента в който доходността на 2-годишните държавни облигации се повиши до 4,75%-5%, а доходността на 10-годишните облигации до 4%-4,25%. " Прекарахме по-голямата част от 2022 година, с цел да подсигуряваме, че всяко едно присъединяване в нашите портфейли може да оцелее при значителен спад ", сподели той. " Въпреки че цените са се намалили, към този момент към момента има доста ликвидност на пазара. Но какво ще стане, в случай че видяно обратно и първите девет месеца на 2022 година се окажат мъртвило пред стихия? "
 Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото
Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото

Страдат други валути, софтуерни колоси, и кои още
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР