БнтЗа първи път у нас се очаква да бъде приета

...
БнтЗа първи път у нас се очаква да бъде приета
Коментари Харесай

Очаква се да бъде приета нова програма за ваксинацията срещу грип

Бнт

За първи път у нас се чака да бъде призната стратегия за възстановяване на имунизацията против грипни болести. Тя ще е ориентирана към хора над 65 години. Четири грипни варианта се чакат тази зима, оповестиха от Центъра по заразни и паразитни заболявания. Традиционно равнищата на имунизация у нас обаче са извънредно ниски, а това е рисково, безапелационни са специалистите.

Диана реагира като множеството българи стане ли дума за противогрипни ваксини. Почти 98% по публични данни ще отговорят като нея - с не.

Имунизират се малко над 2% и наклонността е за понижаване. Оказва се, че рядко има опашка от искащи за противогрипни ваксини пред кабинета на лекаря.
Д-р Николай Колев - общопрактикуващ доктор: Това са двайсетина души, на които вършим противогрипна ваксина на фона на 1300.
Причините са известни на експертите - незадоволителна осведоменост за рисковете и съмнение измежду обществото.
Д-р Николай Колев - общопрактикуващ доктор: Няма никаква политика в тази посока. Никой не споделя, че 2-3 хиляди души годишно умират от затруднения на грип. Умират в България.
Сега Министерството на здравеопазването работи върху проектопрограма за реимбурсиране на имунизацията за хора над 65 години. Тоест от следващата година гратис ще се обезпечават противогрипни ваксини на част от възрастното население.
Д-р Наталия Спиридонова - гл. специалист в дирекция " Здравен надзор " в Министерство на здравеопазването: Програмата е 4-годишна, като са заложени сред 10% до 25% в крайната година, която е 2022 година, които да бъдат обхванати с тази противогрипна ваксина.
А в случай че се окаже, че има повече искащи за безвъзмездна ваксина от тези 25% - ще се взема решение в придвижване.
Проф. Тодор Кантарджиев - шеф на Центъра по заразни и паразитни заболявания: С най-голяма възможност, мисля, че тази година ще господства грип А. Миналата година 72% бяха грип Б и най-вероятно да стартира циркулацията ноември месец, а пикът ще е януари.
До няколко дни в аптечната мрежа и при общопрактикуващите лекари ще има ваксини. Октомври е най-подходящият месец за профилактика, а вариантите от които би трябвало да се пазим са Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. Тази година се навършват 100 години от първата грипна пандемия в света.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР