БНТ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Аладжа манастир

...
БНТ
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Аладжа манастир
Коментари Харесай

Министър Николова посети Аладжа манастир край Варна

 БНТ Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Аладжа манастир край Варна. Тя бе съпроводена от регионалния шеф на Варна Стоян Пасев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Аладжа манастир е най-известният феодален скален манастир по Българското Черноморие, населяван от монаси-отшелници през XII-XIV век. Съществува мнение, че манастирът е част от просторен скален паметен комплекс на територията на Североизточна България, обвързван с необятно публикуваното през XIII-XIV век обучение за " Божествената Таворска светлина " - исихазма.

Помещенията на манастира са издълбани на две равнища във високи съвсем 40 метра варовикова канара. На първото равнище са ситуирани манастирската черква, монашеските килии, трапезарията и кухнята, дребна гробищна черква, крипта и икономически пространства. Второто равнище съставлява естествена скална ниша, в източния завършек на която е построен манастирския параклис. В параклиса е съхранена част от истинската стенописа декорация, датирана към края на XIII - началото на XIV век.

Министър Николова посочи, че сходни забележителности би трябвало да притеглят от ден на ден гости от всички краища на България, както и чужденци пристигнали на отмора и почивка в района, оповестява Българска национална телевизия.

Вицепремиерът остави и обръщение в манастира, като прикани всеки екскурзиант да влезе в тази обител и да се потопи в българската просвета и история.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР