БНТВълната от гражданско недоволство в последните дни коментира и президентът.

...
БНТВълната от гражданско недоволство в последните дни коментира и президентът.
Коментари Харесай

Румен Радев: Оставките не са решение, а бягство от отговорност

БНТ

Вълната от гражданско неодобрение в последните дни разяснява и президентът. Според Румен Радев митингите са демократично право, което „ връща очакванията и достолепието на българите като жители ” и по тази причина към този момент са закономерни. 

Президентът Румен Радев съобщи, че оставките не са решение, а бягство от отговорност. Коментарът на президента идва ден след митингите в страната против цените на горивата и повдигането на налога за старите коли и застраховката " Гражданска отговорност ".

Президентът Радев посети 61-ва Стрямска бригада в Карлово, където прегледа въоръжението и техниката и беседва с персоналния състав.

Президентът разяснява, че митингите са демократично право, което връща очакванията на българите като жители. Според него по тази причина и вчерашните митинги са закономерни и в случай че неразбирането на властта към болките и паниките на хората продължи, закономерно е и недоволството да продължи. Държавният глава добави, че не може да каже дали митингите са политически режисирани, само че съгласно него никой не може да изкара принудително хората на улицата.


Румен Радев, президента на Република България: Оставката в миг на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта би трябвало да знае, че отводът от ръководство и бягството от проблемите слага морална бариера пред упоритостта да искаш властта още веднъж. Затова чакам държавното управление и Народно събрание да посочат излаз от тази обстановка.
По мотив казаното от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Българска национална телевизия, че президентът не е обединител на нацията, Румен Радев съобщи, че не може да бъде обединител на неправдата.
Румен Радев, президента на Република България: Не мога да ставам обединител на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм задължен да показвам неговите болки, терзания и очаквания. Ако някой не ги е схванал, това е негов проблем. Мисля, че и в обръщението си изрекох истини, които българите знаят, само че политиците отхвърлят да одобряват. Явно истината ги плаши.
Държавният глава уточни още, че чака отговор от Министерството на защитата във връзка с процедурата за придобиване на нови изтребители за българските военно-въздушни сили, както и показване на протокола от работата на оценителната комисия. Радев чака да няма нарушавания на правилата на бистрота, обективност и равнопоставеност, тъй като в хода на самата процедура такива индикации към този момент имало.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР