БНТСлед по-малко от два месеца - на 20 март, започва

...
БНТСлед по-малко от два месеца - на 20 март, започва
Коментари Харесай

На 20 март започва пробното преброяване на населението на България

БНТ

След по-малко от два месеца - на 20 март, стартира пробното броене на популацията. То ще бъде както електронно, по този начин и с анкетьори по домовете. В електронния му вид могат да вземат участие по избор всички българи, а в класическото - единствено 35 000 души от Студентски град в столицата, Разградско и Велинградско.

Пробното броене ще продължи от 20 март до 2 април. То ще е генерална подготовка за същинското, което пък ще бъде от 22 януари до 15 февруари 2021 год. Пробното броене ще тества организацията на същинското като разликите ще са две - ще са обхванати по-малко българи и получените резултати няма да се огласяват. При електронния му вид ще могат да вземат участие всички българи, при този с анкетна карта - част от жителите на Студентски град, Разград и Велинград. Следвани са специфични критерии.


Магдалена Костова, шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт: Това е да има многообразие от жилищен фонд, високо, ниско строителство, хотели, общежития, блокове, всевъзможни типове здания, да бъдат показани социално-демографските характерности на популацията отмерено, пол, възраст, етническа принадлежност.
Какво ще ни пита статистиката? Както и преди - за етнос, вяра, майчин език, обучение, здравен статус и така нататък Анкетната карта съвсем не се разграничава от тези през 2011 година като се изключи въпросите за жилищата. Там ще ни питат за енергийна успеваемост.
Магдалена Костова, шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт: Дали са им санирани жилищата, дали имат енергоспестяваща дограма, дали употребяват възобновима сила посредством някаква апаратура, слънчеви панели.
Освен това, и в пробното, и в същинското броене, ще има две нови проучвания - за раждаемостта и за миграцията. Преценено е, че точно те са извънредно значими за България. Първото ще изследва настройките на българите да имат деца.
Магдалена Костова, шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт: Колко деца считат хората, че би трябвало да има едно семейство, какъв брой биха желали те да имат и в последна сметка какъв брой в реалност имат.
Ще се пита още дали децата вървят на детска градина, дали родителите получават обществени помощи, кой се грижи за децата. Второто проучване пък ще търси отговор на въпроса - ще продължат ли да емигрират българите отвън страната. И двете нови анкети ще се попълнят по избор.

Тъй като преди 10 години бяхме след първенците в електронното броене, от Статистиката се надяват отново на положителни резултати както при пробното, по този начин и при същинското броене.
Магдалена Костова, шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт: Ние се надяваме на 70 % примерно, в този момент, в случай че са повече още по-добре. 42% от популацията беше преброено електронно, мисля, че единствено Естония беше с по-добър резултат от нашия.
И главният въпрос на преброяването - какъв брой ще са българите?
Магдалена Костова, шеф на Дирекция " Демографска и обществена статистика ", Национален статистически институт: 2021-ва българите при всички положения ще бъдат под 7 млн., те към този момент са под 7 млн. За страдание, предварителните резултати не демонстрират смяна в досегашните трендове, тъй че продължим да понижаваме.
За преброяването са отделени 38 млн. лв., те са повече отпреди 10 години.Самите преброители, които ще са към 20 000, също ще получат по-високо възнаграждение. До дни пък следва стартирането на специфичен уебсайт за преброяването.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР