БНТСлед острата реакция на БАН срещу така наречената Харта за

...
БНТСлед острата реакция на БАН срещу така наречената Харта за
Коментари Харесай

Зоран Заев очаква България да признае македонския език

БНТ

След острата реакция на Българска академия на науките против по този начин наречената Харта за македонския език, министър председателят на Северна Македония Зоран Заев сподели, че чака България да прегледа въпроса и да признае македонския език. Това заяви скопската медия A1 On.

В утринния блок на Българска национална телевизия учени от Българска академия на науките дефинираха Хартата, призната от събранието на македонската академия на науките и изкуствата, като непонятен и неочакван за страната ни документ.

Зоран Заев декларира, че решение ще бъде открито посредством политиката на другарството. Той обаче е безапелационен - " ние сме македонци, които приказват македонски ". Заев прибавя, че чака този въпрос да бъде решен от другарска България дружно с други въпроси.

Учени от Българска академия на науките разясниха в Сутрешния блок на Българска национална телевизия, че за тях буди неразбиране фактът, че в по този начин наречената " Харта за македонския език " са конструирани исторически и езикови причини в отбрана на формалния литературен език на Република Северна Македония като обособен независим език, определян в Скопие като македонски.
Доц. Ана Кочева - лингвист към Българска академия на науките: Така нареченият македонски език, който е документално районна норма на българския литературен език, е действително един политически конструкт. Всички знаем рождената му дата - 2 август 44-та година и мястото - манастира Прохоробчински.Чл. кор. проф. Васил Николов - зам-председател на Българска академия на науките: Становището на Българска академия на науките най-малко от 1979 година е ясно, че това е една районна норма на български език и това изцяло допустимо по законите на езика. Така, както в Австрия се приказва по този начин наречения австрийски немски и никой не дискутира това. Ние не възразяваме против това.
Фактът, че във въпросната харта се приказва за македонска кирилица и глаголица езиковедите от Българска академия на науките дефинираха като несъстоятелно изказване, което буди по-скоро подбив.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР