БНТЩе стимулира ли освобождаването от данък върху доходите младите хора

БНТЩе стимулира ли освобождаването от данък върху доходите младите хора ...

​Ще стимулира ли освобождаване от данък върху доходите младите да не емигрират?.БНТ

Ще стимулира ли освобождаването от данък върху доходите младите хора да остават в България вместо да емигрират? Подобна мярка беше въведена в Полша в началото на август, като от нея могат да се възползват повече от 2 милиона души до 26-годишна възраст. Икономистите в България обаче споделят различни мнения за ефекта от подобно данъчно облекчение у нас.

Дали да емигрират или да останат в България? Промяната в нагласите на младите беше голямата изненада в изследване от началото на годината. 61% от тях не смятат да напускат родината си и едва 4 на сто имат силно желание да заминат за чужбина. Наша анкета пък показа, че данъчните облекчения не биха променили решението им.

10% данък за всички у нас. Различни данъчни ставки според доходите в Полша - от 18 до 32% за хората с най-високи доходи. Разликата в облагането води до разлики и в резултата при освобождаване от задължението към хазната. 
Лъчезар Богданов, Институт за пазарна икономика: Това, което се направи в Полша, е по-скоро някакъв особен микс от особен вид леко несъвместими популистки обещания.Любослав Костов, КНСБ: Това е една мярка, която говори за конкретна икономическа политика и се цели да стумулира освен намаляването на емиграцията в Полша, така и вътрешното потребление.
1,5 милиарда лева ще струва подобна мярка на България, изчисляват от КНСБ. Спорно остава кой ще икономиса накрая - дали работодателите, намалявайки заплатите на младежите до 26 години, или пък те самите, ако данъкът остане в техния джоб? 
Лъчезар Богданов, Институт за пазарна иконимика: Във всяка една от годините, в последните 4 години имаме над 10% увеличаване на средните възнаграждения. Това не е променило коренно миграционната тенденция.Любослав Костов, КНСБ: Намаляване на бедността, намаляване на неравенствата - това трябва да бъде приоритет. Да не говорим за всички тези показатели, по които сме на последно място в целия ЕС.
Доходите в България се увеличават, а евтината работна ръка остава във времената на кризата, категорични са икономистите. Догонването на заплатите в други европейски държави обаче зависи и от производството на по-скъпоструващи стоки у нас и износа им на други пазари. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

Източник: petel.bg