БНТРеколтата от ранни череши в Пловдивско е почти напълно унищожена.

...
БНТРеколтата от ранни череши в Пловдивско е почти напълно унищожена.
Коментари Харесай

Слаба e реколтата от череши заради сланите

БНТ

Реколтата от ранни череши в Пловдивско е съвсем изцяло унищожена. За това сигнализират фермери, които започват беритбената акция. Заради падналите слани в края на март добивите са ниски, а цената на тържищата - рекордна. Овощари желаят и основаване на специфичен осигурителен фонд, който да отбрани родното произвеждане.

В 100-декаровата градина на Красимир Кумчев в Трилистник, черешите мъчно се откриват измежду листата на дърветата. Масивът, от няколко сорта е обиден съществено от измръзване.
Красимир Кумчев, производител: Първоначалните ми прогнози бяха, че провалите са някъде към 70 %, само че това, което виждам сега е над 95 %, просто би трябвало с лупа да се търсят черешите по дървото.
След пролетните измръзвания в част от тази черешова градина беритбена акция няма да има. Производители от Родопската яка, също пресмятат съществени загуби. Прибират единствено една пета от реколтата, тъй като останалата е унищожена. Това се отразява и на борсовите цени.
Недин Иса: Четири лв., всеки ден друго, през вчерашния ден на 2.50, през днешния ден 4 лв..Атанас Маринов: Тази година е доста зле, черешата малко по-скъпа би трябвало да е тъй като няма.
За да защитят производството си фермери оферират да се сътвори земеделска застрахователна компания. С държавен или разбъркан капитал, който да подсигурява и компенсации при ранно измръзване на овошките.
Красимир Кумчев: Естествено, защото рискът е по-голям, застрахователната награда, която ние би трябвало да плащаме, ще бъде по висока, само че да имаме алтернатива. В момента такава няма.
Прогнозата на производителите е, че черешите ще поевтинеят когато на пазара излязат по-късните сортове, при които загубите са по-малки.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР