БНТПрез март Европейският съвет трябва да вземе решение дали да

...
БНТПрез март Европейският съвет трябва да вземе решение дали да
Коментари Харесай

Захариева: През март трябва да има решение за Северна Македония и Албания

БНТ

През март Европейският съвет би трябвало да вземе решение дали да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз със Северна Македония и Албания. Това сподели през днешния ден в Брюксел вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в съвещание на Съвета на външните министри от Европейски Съюз. Основна тематика на срещата през днешния ден бяха връзките сред Европейския съюз и Африка. За първи път Съветът се ръководеше от новия висш представител по въпросите на сигурността на външните работи Жозеп Борел.

Екатерина Захариева напомни, че Франция е предложила нова методология за разширението, която обаче занапред би трябвало да се разисква от страните членки и това може да отнеме доста време. Затова част от външните министри от Европейски Съюз упорстват решението за начало на договаряния на участие със Северна Македония и Албания да бъде взето през март.
Екатерина Захариева, министър на външните работи: Обединихме се, че това би трябвало да се случи март месец. Предстоят избори - освен в Северна Македония, само че и в Сърбия и във Франция. Считаме, че Европейският съвет би трябвало да се върне към тематиката март месец във връзка с двете страни.
Захариева разяснява и предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, свързани с контрола върху основния прокурор.
Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Ние казахме, че този въпрос е доста значим за българското общество и по тази причина ние като държавно управление сме уверени, че е по-добре преди да приемем новия механизъм за следствие и надзор върху основния прокурор да чуем мнението на специалистите от Венециалнската комисия. Но ние не сме задължени да вършим това. Това беше самодейност на държавното управление, на правосъдния министър и на премиера.
Външният министър добави, че Борисов е изпратил и писмо до ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, в което я осведоми за препоръчаните промени.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР