БНТНад 1000 деца са изоставени през миналата година, сочи справка

...
БНТНад 1000 деца са изоставени през миналата година, сочи справка
Коментари Харесай

Какъв е профилът на родителите склонни да изоставят дете?

БНТ

Над 1000 деца са изоставени през предходната година, сочи информация на Агенцията за обществено подкрепяне, предоставена на Българска национална телевизия.

Какъв е профилът на родителите, склонни да изоставят детето си? Йоана Миланова потърси отговор на този въпрос.

Близо половината от децата са изоставени още в родилния дом - 441. На първо място в отрицателната статистика за най-вече изоставени деца измежду областите са Пловдив - 115. Следват Стара Загора и София-град.

През 2018 година върнатите в фамилиите деца са близо 500. До 31 август тази година техният брой е 275.

През 2019-та обществените служби са работили по над 3000 случая, пробвайки се да предотвратят раздялата на родители и деца. От тях сполучливо завършилите са 1272.

Според психолозите няколко са рисковите групи родители, които най-често изоставят децата си.

Най-често повода за занемаряване на личното дете е неналичието за пари за неговото обикновено развъждане.
Младен Владимиров - психолог: Хората, които поради неналичието на благоприятни условия да обезпечат нужния стандарт на своето дете подобен, какъвто си го показват вземат решение, че по-добре страната или осиновители да поемат грижата за него
И още - такова решение взимат и родители на деца с увреждания, както и такива с психологични разстройства. Макар на доста хора да наподобява необичайно, само че има фамилии, за който детето не е полезност.
Младен Владимиров - психолог: Каквито и да са аргументите те просто гледат на детето като нещо излишно, като зъб, " който ме боли и би трябвало да го извадя и с това да се завършва.
Според обществения министър последният случай от столичния квартал " Люлин " демонстрира за какво е належащо да има система за протекция на детето, която да работи интензивно, с цел да се предотврати неговото занемаряване от родителите му и какво да се прави при положение, че има подобен риск.
Бисер Петков - министър на труда и обществената политика: В този случай задачата на обществената система е в действителност да приложи бързо, съответно деяние. Да убеди родителите, че би трябвало да се грижат, че това дете е тяхно.
Родител не се става единствено с взимането на акта за раждане, безапелационни са психолозите.
Младен Владимиров - психолог: Това е един развой на израстване, развой на еволюция.
Психолозите поучават: да бъдат следени като рискови групи трайно безработните родители, самотните майки, семейства, където има данни за домашно принуждение и майки, и татковци със зависимости.

А кои най-често са аргументите институции да извеждат деца от фамилиите им?

От Агенцията за обществено подкрепяне споделят, че тези родители не разпознават или подценяват потребностите на децата, слагат ги в риск, упражняват принуждение или ги тласкат към милостиня или проституция.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР