БНТНа днешния ден преди 50 години човечеството стъпва на Луната.

...
БНТНа днешния ден преди 50 години човечеството стъпва на Луната.
Коментари Харесай

50 години след стъпването на Луната: Новата цел на учените е Марс

БНТ

На днешния ден преди 50 години човечеството стъпва на Луната. На 20 юли 1969 година Нийл Армстронг изрича най-известната фраза в историята на космоса " Една дребна крачка за индивида - един огромен скок за човечеството ". Днес астронавтите приказват за Марс.

На 16 юли 1969 година стартира задачата " Аполо 11 ". Тричленен екипаж в състав Нийл Армстронг, Едуин " Бъз " Олдрин и Майкъл Колинс поема курс към Луната. След 76 часа полет те доближават окололунната орбита.

На 20 юли Нийл Армстронг и " Бъз " Олдрин кацат с модула " Ийгъл " в Морето на спокойствието. Армстронг първи слиза по стълбичката и става първият човек, стъпил на Луната. След него е Олдрин, а Колинс остава в капсулата " Колумбия ", с която тримата се връщат назад на Земята, четири дни след историческия миг.

По мотив годишнината президентът Доналд Тръмп одобри астронавтите " Бъз " Олдрин и Майкъл Колинс в Овалния кабинет на Белия дом. Семейството на Нийл Армстронг, който умря през 2012 година, също присъстваше.

По време на диалозите още веднъж беше подложен въпросът може ли хората да доближат Марс, без първо да се върнат на Луната. Легендарните астронавти по-скоро поддържат пряк полет до Марс и са резервирани към концепцията Луната да бъде междинна станция по пътя към Червената планета.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн обаче акцентира, че поради подреждането на планетите галактически апарати могат да бъдат изстрелвани към Марс на 26 месеца, а пътуването до такава степен е седем месеца в едната посока.
Джим Брайдънстайн, шеф на НАСА: Трябва да използваме Луната като полигон. Когато отидем на Марс, ще се наложи да останем там дълго време. Това значи, че би трябвало да се научим да живеем в различен свят.
Честванията на 50-та годишнина от стъпването на Луната не престават. Една от най-зрелищните съоръжения е проектирането в действителни размери на ракетата " Сатурн-5 " върху монумента на Джордж Вашингтон в американската столица.

17-минутен филм за задачата също може да бъде забелязан от жителите и гостите на Вашингтон.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР