БНТНа 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред

...
БНТНа 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред
Коментари Харесай

Почина писателят Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч

БНТ

На 85-годишна възраст е умрял писателят Панчо Панчев, прочут измежду младите читатели като Дядо Пънч. Информацията оповестиха от Съюза на българските писатели във " Facebook ". Поклон пред светлата му памет!





Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове. Игран е и допълнително от 100 задгранични театри – в Русия и някогашните й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, Съединени американски щати, Монголия, Сърбия, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде

След дълготрайно боледуване умря Панчо Панчев, прочут на децата като Дядо Пънч – драматург, сценарист на филми, стихотворец, белетрист, журналист хуморист и създател на творби за деца.

 



Роден е в София на 17.11.1933 година Завършил е съветска гимназия и театрознание. Бил е основен редактор на списание " Театър " (1966 - 1969), а също и на сп. " Славейче ". Написал е десетки пиеси (между които най-играният в чужбина български драматургичен текст – „ Приказка за калпаците ”, комедия за дребни и големи), както и десетки книги и книжки за деца.

Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове, а също от радиотеатъра и телевизионния спектакъл. Игран е и допълнително от 100 задгранични театри – в Русия и някогашните й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, Съединени американски щати, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде.

Освен като драматург е прочут и като публицист, изкушаван от всички литературни жанрове. Издавал е книги с поезия, с басни, награждаван е за роман, писал е комизъм – епиграми и фейлетони, създател е сюжети за анимационни филми и така нататък Носител на Националната литературна премия на името на Гео Милев.



Особено огромен дял от творчеството му заема отдаденото на децата. Повечето от пиесите му са адресирани към малчуганите, а за тях е написал и доста стихотворни гатанки, приказки, стихотворения, приспивалки (негова дума), даже разказ – „ Дневникът на слончето Моди ”. Гостувал е стотици пъти в учебни заведения, детски градини и читалища, където е изнасял цели дребни представления със свои стихотворения, с гатанки (в този род е безспорен шампион) и с всевъзможни занимателни изненади.

http://epicenter.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР