БНТЛовци на трюфели от Русе настояват дейността им да се

...
БНТЛовци на трюфели от Русе настояват дейността им да се
Коментари Харесай

​Ловци на трюфели искат дейността им да се регламентира със закон

БНТ

Ловци на трюфели от Русе упорстват активността им да се регламентира със закон. Според тях сега огромна част от този бизнес е в сивия бранш. Унищожават се и горите в търсене на скъпите гъби.

Семействата на 20 000 души в България се препитават със събирането на трюфели. От пет години с тази активност се занимава и Диян Унджиев.
Диан Унджиев: Няколко хиляди лв. е инвестицията. Добър изследовател на трюфели си докарва една естествена заплата за страната ни, само че тия галактически суми, които се загатват, че се става богат... това не е по този начин.
Цената на черния летен трюфел стига до 70 лв.. Много от находищата обаче са унищожени, тъй като горите се прекопават с мотики от недобросъвестни събирачи на скъпите гъби. Затова заетите в сектора желаят ясни правила при издаването на разрешителни, метода по който се събират и продават трюфелите. Настояват и за строги наказания за тези, които разорават безсистемно находищата.
Диан Унджиев: Изпит под формата на брошура да се организира в Държавно горско стопанство или от Държавно ловно стопанство преди взимане на самото разрешително.
Подписката с настояванията на ловците на трюфели ще бъде изпратена до Министерския съвет и Народното събрание.

Искрен Веселинов, депутат: Такъв закон съгласно нас би трябвало да има. Да се регламентират интервалите, в които се ловят трюфели, да се регламентира възбраната експлицитната за изкупуване на зелена гъба, тъй като неквалифицираните ловци на трюфели унищожават на процедура мицеловата система и за години напред компрометират опцията за рандеман в тия региони.Тези неща сме ги планували в нашия законопроект.

Внасянето на законопроекта се чака до две седмици.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР