БНТХолограми на най-известните български съкровища пътуват по света вместо истинските.

...
БНТХолограми на най-известните български съкровища пътуват по света вместо истинските.
Коментари Харесай

БАН прави холограми на най-известните български съкровища

БНТ

Холограми на най-известните български съкровища пътуват по света вместо същинските. Така те популяризират културното завещание на България пред международните музеи, които в следствие провеждат изложения на същинските артефакти.

Къде и по какъв начин се създават холорамите - репортаж на Цвета Младенова и оператора Михаил Врабчев.

Дълъг кулоар в подземие на Българска академия на науките. Проникваме в Института по оптически материали и технологии. Кой би предположил, че отварянето единствено на една врата ще ни придвижи в магическия свят на холограмите? Но нещата напълно не са толкоз елементарни. Те стъпват върху солидна научна основа и най-модерна система от лазери.
Проф. Елена Стойкова - теоретичен секретар към Института по оптически материали и технологии - Българска академия на науките: Гръцката дума " холография " значи " протоколирам всичко ". Холограмата записва светлинните талази, които идват от обекта. Обектът, който ще забележим от холограмата е тримерен.
Не е елементарно да си представим по какъв начин се получава триизмерният облик. Различава се от фотографската фотография по това, че има дълбочина. При снимането светлинният лъч от лазера обгръща всички гънки на обекта сходно на вода, само че за разлика от водата, светлината има свойството да отразява и по този начин връща информацията за снимания предмет. Именно по този метод една събота и неделя, преди десетилетия, в цялостна загадка, снимат скъпите съкровища на България.
Доц. Димана Назърова - началник на направление " Холорафия и оптична метрология ": Панагюрското и Рогозенското съкровища са били донесени тук, с цел да се създадат холорами преди 20-тина години някъде, може би 30 и са били донесени по доста забавен метод с въоръжена защита, с коли с решетки.
Така копията на съкровищата могат да пътуват безвредно и на ниска цена по света, с цел да популяризират българското културно завещание. Те съставляват триизмерна фотография в натурален размер. Дават цялата информация, която е нужна на музеите за организирането на същинската галерия.

От снимането на Панагюрското богатство до момента в Института по холография са направени още стотици триизмерни изображения на предмети на изкуството. В наши дни даже провеждат изложения на холограми. И чакат времето на холографската телевизия - гражданска война в облика без очила и главоболие.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР