БНТ Денят на Априлското въстание да стане официален празник и да

...
БНТ
Денят на Априлското въстание да стане официален празник и да
Коментари Харесай

Трябва ли денят на Априлското възстание да е официален празник у нас?

 БНТ Денят на Априлското въстание да стане формален празник и да се отбелязва тържествено на датата 20 април. Предложението е на известни наши историци, общественици и членовете на фондация " Васил Левски ", които са безапелационни, че въстанието е от извънредно значение за българската история. От организацията споделят още, че то е прелюдията към събитията, довели до българското Освобождение и по тази причина би трябвало да стане част от празничния календар.

Родолюбивата самодейност е на известния историк проф. Пламен Павлов и на писателката Галина Златарева, създател на исторически разказ, отдаден на Георги Бенковски. Историци и общественици подкрепили с възторг концепцията, уверени в значимостта на значимата за България дата.

Проф. Пламен Павлов, ръководител на фондация " Васил Левски " разяснява:

" Без Априлското въстание нямаше да има решение на Източния въпрос и на Българския въпрос. Крайно време е този ден да влезе трайно в нашия календар като формален ден на въстанието.

В музей " Възраждане и Учредително заседание " във Велико Търново се пазят скъпи реликви от Априлското въстание.

" Тук, в постройката, която се намираме, беше разпитван и Апостола Васил Левски - най- таченият и най-обичаният от нашия народ. "

Инициативата се поддържа и от жителите на остарялата столица.

От фондация " Васил Левски " са разпратили предлагането до Президентството, Народното събрание и Министерски съвет. Те се надяват да получат поддръжка и още тази година 20 април да стане формален празник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР