БНТДържавата ще финансира изграждането на бункери и заслони след изчезването

...
БНТДържавата ще финансира изграждането на бункери и заслони след изчезването
Коментари Харесай

След изчезването на баща и син в Стара планина: Държавата ще изгради заслони

БНТ

Държавата ще финансира построяването на бункери и заслони след изгубването на татко и наследник в Стара планина. Кметът на Калофер е изискал подпомагане за това от премиера. Акцията по издирването на изчезналите беше прекъсната нощес, откакто траялото 4 дни търсене не даде резултат. Междувременно в интернет стартира и петиция за закупуването на избавителен медицински хеликоптер.

Въпреки формалното преустановяване на акцията, тази заран трима доброволци взеха решение още веднъж да се качат в планината, с цел да търсят следи от изчезналите туристи. Но без резултат.

Преди прекратяването на избавителната интервенция бил претърсен целият регион над Калофер, заяви в Сутрешния блок на Българска национална телевизия шефът на Планинската избавителна работа.
Емил Нешев, шеф на Планинската избавителна работа: Самият факт, че идват в 4:10 сутринта в заслона на връх Ботев, дава информация какъв брой време са ходили. Според мен, най-малко към 20 часа единствено на отиване.
Липсата на подобаваща екипировка също е измежду аргументите за произшествия като този.
Иван Марков, планинар от Карлово: Балканът, доста остарели хора знаят, това е мед и кръв. Колкото е сладостен Балканът, толкоз е и подъл.
След изгубването на двамата туристи от кметството в Калофер потърсиха подпомагане от страната, с цел да се изградят нови бункери и заслони.
Румен Стоянов, кмет на Калофер: Снощи в диалога господин министър председателят сподели: Направете плановете, незабавно сме подготвени да финансираме. И ние незабавно започваме.
Приоритетно ще се проектират бункери и заслони за рисковите региони.

Според опитни планинари от сходни бункери има последна нужда.
Въльо Чушков, алпинист: Вътре първото нещо, което би трябвало да има, това са някакви лекарства, най-малко одеяла, нар. От първа нужда неща. Ако има и печка.
По пътя за хижа " Рай " четири от заслоните са в неприятно положение. Някои от оборудванията в планината са на повече от 40 години.
Нанко Минков, шеф на парков сектор Калофер в Национален парк " Централен балкан ": Собствеността на част от тях, не е изяснена. А на тези, на които е изяснена, институциите, които ги стопанисват, от доста години не поставят нужните старания.
Когато метеорологичните условия разрешат, инженери и архитекти от Националния парк „ Централен балкан " ще се обиколят терена, с цел да стартират с проектирането на новите заслони.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР