БНТБлизо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт Лесово,

...
БНТБлизо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт Лесово,
Коментари Харесай

Протести и блокади в много градове на страната

БНТ

Близо пет часа остана затворен пътят за граничния пункт " Лесово ", където се събраха протестиращи от Ямбол. Автомагистрала " Марица " също беше блокирана. С автопоход част от недоволните стигнаха до Свиленград. Макар че от полицията бяха подготвили кордон, който да спре множеството, придвижването по автомагистралата въпреки всичко беше спряно. В Югозападна България митингите блокираха граничен пункт " Кулата " и пътя за Банско. Сблъсъци имаше при блокадата на автомагистрала " Тракия " край Бургас. В Северозападна България - обсада на интернационалния път Е-79 при Монтана и прохода " Петрохан ". Русе и Варна също излязоха на митинг.

Протестиращите от Хасково потеглиха с автошествие към автомагистрала " Марица ". Кордон от служители на реда обаче им попречи да продължат и ги отклони по остарелия път към Свиленград.

Малко след 12:00 часа протестиращи от няколко града се срещнаха на разклона за гръцката граница при Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко челник " и продължиха пешком към автомагистрала " Марица ".

Протестиращите съумяха да преминат през блокадата на жандармерията, само че съществени конфликти нямаше. Полицаите смъкнаха щитовете и каските си, за което бяха поздравени с бурни аплодисменти от протестиращите. След към два часа придвижването по автомагистралата беше възобновено.

Два митинга против високите цени на горивата и за промяна на системата се организираха в Ямбол. Близо пет часа остана затворен пътя за граничен пункт " Лесово ".

В късния следобяд двата митинга се сплотиха на пътя за граничен пункт " Лесово ".

На граничен пункт " Кулата " имаше конфликти сред жандармерията и протестиращите, които блокираха интернационалния път за Гърция. След близо два часа договаряния придвижването беше освободено в късния следобяд.

Жители на Банско и Разлог се сплотиха против предстоящото покачване цената на водата и дружно стачкуваха на пътя за зимните курорти. Имаше стълкновения сред служители на реда и протестиращи, придвижването беше спряно за към час, поради което се образуваха колони от чакащи коли в двете направления.

Протестиращи от Благоевград се пробваха да блокират и основния път Е-79, само че служителите на реда ги стопираха.

Без блокади и проблеми с придвижването мина митингът в Пловдив. В шествията по огромните булеварди в града за първи път се включиха и таксиметрови водачи. Недоволните жители се разграничиха от политически партии и придвижвания.

В Бургас протестиращите желаеха не оставки, а промяна на системата и унищожаване на монополите и законите, които ги разрешават.

Те затвориха пътя към Бургас и права към автомагистрала " Тракия " с възгласи " Оставка! ". Колоната блокира и няколко от най-оживените улици в града.

В Монтана протестиращите показаха недоволството си с автошествие. Те минаха през съществени улици в града и блокираха интернационалния път Е-79. 

Заради обсада и на прохода Петрохан, се образува километрична колона от коли.

И през днешния ден русенци излязоха на митинг, главно поради систематичното промишлено замърсяване на въздуха. Част от хората бяха с маски на лицето. Протестиращите упорстват за публично разискване на желанието на " Топлофикация - Русе " да изгаря битови боклуци за извличане на сила.

С автомобилно шествие стартира митингът във Варна. Колите блокираха придвижването преди общината за няколко минути. Към тях се причислиха други протестиращи без коли. Общото шествие мина през основни точки на града и приключи пред Общината.

С близо трикилометрово автошествие добруджанци стачкуваха през днешния ден. Колона, водена от мотористи, дойде в Генерал Тошево, където се причислиха още коли и дружно се насочиха към граничния пункт " Йовково ". Затваряне на границата с Румъния нямаше.

Протестиращите упорстват страната да намерения и за дребните общини, защото по думите им в тях работни места няма. Затова и младежите търсят препитаняе в огромните градове.

Поредният митинг в Шумен против високите цени на горивата, ниските заплати и ниския стандарт на живот блокира за два часа пътния възел " Белокопитово " от автомагистрала " Хемус ". С блокадата те желаят да накарат ръководещите да схванат, че не могат да заплащат европейските цени с ниските български заплати.

Призоваха и за протест на работодателите, които съгласно тях съзнателно държат заплатите ниски. Обвиниха ръководещите, че за пенсионерите са намерили по 40 лв., а техните коледни добавки са в пъти по-високи.

Трети за седмицата митинг се организира през днешния ден в Силистра. Колоната от коли мина по улиците на града. Автошествието обаче мина в гражданско непокорство. За към час беше блокиран граничният пункт Силистра - Кълъраш. Участниците в митинга затвориха за придвижване и околовръстното шосе в посока Добрич и Шумен. Силистренци ще излязат още веднъж на улицата - на следващия ден вечер, на площада, от 18:30 часа.

Протестиращите в Смолян блокираха за към половин час бензиностанция в града. Въпреки неприятното време и снега, хората се събраха на входа на Смолян при разклона за Пампорово и потеглиха в автоколона през града.

Повече от 100 автомобила се включиха в митинга, който блокира кръстовището в квартал Райково. Десетки коли стопираха на бензиностанцията там с надути клаксони.

Протестиращи във Видин блокираха за малко интернационалния път Е-79 с искане за промяна на системата. Автошествие мина през града и спря пред постройката на общината.

Протестиращите оповестиха, че са и против локалната власт, която съгласно тях не е направила нужното за създаване на автомагистрала до Видин. Запалиха свещи в памет на жертвите на произшествия на пътя.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР