БНТандемията предизвика и вълна от доброволци у нас. Желаещите да

...
БНТандемията предизвика и вълна от доброволци у нас. Желаещите да
Коментари Харесай

Вълна от доброволци в България - как ще бъдат разпределени

БНТ

андемията провокира и вълна от доброволци у нас. Желаещите да оказват помощ са доста.

Въпросът е по какъв начин тези доброволци да бъдат разпределени оптимално добре, тъй че да стигнат до повече обитаеми места и надлежно до повече хора.

С тази цел през днешния ден в Министерски съвет се срещнаха вицепремиерът Томислав Дончев, ръководителят на Националното съдружие на общините в България Даниел Панов. На срещата бяха и общественият и здравният министри - Деница Сачева и Кирил Ананиев, шефът на " Пожарна сигурност ", основен комисар Николай Николов, дружно с представители на БЧК и " Информационно обслужване ". Взето е решение да се направи една обща платформа, щаб на доброволците. Като в него първо ще бъдат включени всички към този момент регистрирани доброволци в БЧК и Главна дирекциия " Пожарна сигурност ".

Всички искащи да оказват помощ ще бъдат разпределяни в три посоки: медицински заведения, обществени служби и РЗИ и такива, които ще оказват помощ на службите на реда, и контролно-пропусквателен пункт в регионалните градове.



Националният щаб пък офицално даде зелена светлина на една платформа, направена от IT експерти. Името и е DOBROVOLETS.BG.

https://www.dobrovolets.bg/

Тя към този момент е в деяние.

Всеки, който е в положително здраве и желае да помогне по някакъв метод, може да се записва. Заявеното му предпочитание ще стигне до щаба, и от там ще го извикат при потребност. Днес се срещнахме с един от хората, които стоят зад концепцията за това приложение.

Радослав Ризов, IT експерт: Ние не произвеждаме медицински произведения и маски, само че можем да предложим IT решение и това е нещото, което вършим. Приложението сме го създали безусловно гратис, предоставяме го на страната гратис да го употребяват, като досега имаме удостоверение, че то ще се употребява само и единствено за задачите на спешния щаб и за битката с ковид. Но нашето схващане, е че то може да продължи да действа и след приключването на казуса.

Друга платформа свързва доброволци и нуждаещи се в цялата страна. Чрез нея хората, които не могат сами да си напазаруват, вършат поръчки освен за хранителни артикули, само че и за медикаменти и книги.

Николай Танчев е екскурзовод по специалност и доброволец по предопределение. Пазарува всички нужни артикули за естественото всекидневие.

Николай Танчев - доброволец: Хляб взехме, прясно мляко, кисело мляко взехме.

Те обаче няма да отидат в неговата кухня, а в дома на самотноживееща жена. Николай оставя продуктите пред вратата на дамата, където го чакат авансово оставени пари за покупките. Внимателно ги дезинфекцира преди да ги прибере.

Николай е част от доброволческата мрежа на платформата pomogni.net, която свързва нуждаещи се и доброволци. Обикновено хората, които се обръщат с молба за помощ са най-често възрастни, самотноживеещи или самоизолирали се.

Ивайло Мирчев - притежател на IT компания: Пишат от какво имат потребност. Например мляко, яйца и така нататък От другата страна са доброволците, които получават на телефона си желанията.

Нуждаещите се могат да създадат поръчка и по телефона, в случай че не употребяват интернет.

Марияна Иванова - доброволец: Вчера да вземем за пример се обади мъж, който записва майка си, живееща в Пловдив, а той в обитаемо място наоколо, само че заради наложените ограничавания, не може да доближи до нея.

Ивайло Мирчев - притежател на IT компания: Човек искаше историческа книга да му купим, възрастен.

Услугата е изцяло безвъзмездна. Само за седмица са се записали към 100 нуждаещи се и над 800 доброволци.

Ивайло Мирчев - притежател на IT компания: Но с цел да работи тя дейно, е нужно да имаме повече от 5000 доброволеца. Така че апелът ни е хора от всички градове да се включат.

Сдружението на общините, кметства и доста доброволчески групи към този момент имат интерес към приложението и го употребяват интензивно.

Тази седмица 165 възрастни в София са получили по домовете си храна и медикаменти. Това написа във ФБ профила си столичния кмет Йорданка Фандъкова, която през днешния ден се включи в разнасянето на доставките, дружно с екипи на общината и доброволци от Българския червен кръст.
И защото работата се усилва и адресите, до които би трябвало да се достави храна стават от ден на ден, от идната седмица в акцията ще се включат и 28 жители, които са изявили такова предпочитание.

Благодарение на тези акции възрастните хора могат да са спокойни, че до момента в който съблюдават апела да си останат у дома, няма да им липсва нищо належащо.

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР