БНТ Ако се окаже, че това е истина, това ще е

...
БНТ
Ако се окаже, че това е истина, това ще е
Коментари Харесай

Гешев говори за коронавируса в съдебната ни система

 БНТ Ако се окаже, че това е истина, това ще е скандал, сравним с ковид в здравната ни система. Това ще е ковид в правосъдната ни система. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в ефира на Българска национална телевизия.

Припомняме, че шестима членове от Висш съдебен съвет са сезирали прокуратурата, в частност основния прокурор Иван Гешев, за открити съгласно тях пробиви в системата за инцидентно систематизиране на делата, чиито сървър е във Висш съдебен съвет. 

" Сигналът е от Висш съдебен съвет и един член на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Към него е прибавен IT одит на централната система за инцидентно систематизиране на делата и заключенията. На първо място на специалистите не е даден достъп до системата и изводите им не могат да са изрично доказани без направена експертиза ", съобщи основният прокурор.

" Има задоволително данни, образували са досъдебно произвеждане за компютърно закононарушение и са упълномощили експертиза. Днес представители на прокуратурата и назначени специалисти са поискали да се обезпечи достъп, с цел да се откри по безапелационен метод дали съдържащото се в одита е по този начин ", сподели той.

" Ако се окаже, че това е истина, това ще е скандал, сравним с ковид в здравната ни система. Това ще е ковид в правосъдната ни система, защото потенциално може да са наранени стотици хиляди каузи с големи имуществени ползи на голям брой български жители ", посочи Гешев. 

" Накратко ще кажа: всеки, който има електронен автограф, какъвто и да е, може да влезе в системата и да прави безусловно всичко - да модифицира данни, да разпределя каузи, да мапипулира данни... каквото се сетите. Без да съм експерт, ще кажа, откакто прочетох отчета, че всеки с съвсем никаква компютърна просветеност, имайки подобен електронен автограф, може да прави всичко, което за мен е потресаващо ", сподели той. 

Запитан това какъв брой коства определянето на арбитър по комерсиално дело, няма да се окаже фолклор, и дали някой отнякъде дефинира кой да гледа комерсиално дело, Гешев съобщи, че големите ползи не са единствено там.

" Материалният интерес е голям, само че в някои каузи има освен финансов интерес. Не би трябвало да акцентираме единствено фолклора. Честно, уповавам се да окаже, че не е правилно ", добави основният прокурор.

" Само да кажа - 2015 година под натиска на Христо Иванов и Калин Калпакчиев се основава централизирана система за систематизиране на каузи от една компания без социална поръчка и за 4-5 година не е одитириана по никакъв метод сигурността на тази система. Сега сигурнотта се оказва нулева ", сподели той.

" Защо предходната година Лозан Панов и две-три дами, гравитиращи към него, се хвърлиха като Матросов на амбразурата да не се извърши IT одит за инцидентно систематизиране на делата? Нямам отговор - може би феновете би трябвало да си отговорят сами ", съобщи Гешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР