БНТ97% от българските деца на възраст между 9 и 18

...
БНТ97% от българските деца на възраст между 9 и 18
Коментари Харесай

38% от тормоза върху подрастващите у нас се осъществява онлайн

БНТ

97% от българските деца на възраст сред 9 и 18 години участват в интернет пространството. 38% от целия тормоз върху подрастващите у нас се реализира онлайн. Това стана ясно на конгрес в Брюксел, отдаден на безвредния интернет в Европейския съюз. Българският комисар Мария Габриел награди възпитаници, учители и обществени и частни организации за акции, които разпространяват цифрови умения и вършат интернет пространството по-безопасно. Сред наградени няма български участници.

Една трета от всички български деца имат обществени профили в обществени мрежи. Според Емануил Георгиев от Националния център за безвреден интернет наличието на децата ни онлайн е доста по-голямо спрямо другите европейски страни. При липса на избрани умения, те могат да станат жертва на онлайн тормоз и контакти с педофили.
Емануил Георгиев - Национален център за безвреден интернет: За страдание България има високо равнище на онлайн тормоз - 38% от целия тормоз, който децата претърпяват, е онлайн, като виждаме, че наклонност е равнището да се повишава.
 

Кампанията на Европейска комисия за по-безопасен интернет цели да разпространява положителните практики. Брюксел финансира центрове във всички страни членки. За първи път тази година комисар Мария Габриел раздаде и награди.
Мария Габриел - еврокомисар по въпросите са цифровата стопанска система и цифровото общество: Обръщам се към младежите - бъдете изобретателни, само че не се опасявайте и да споделяте. Знаем, че в онлайн пространството има феномени, които ви нараняват, споделяйте го. Тук сме учители, родители, институции, с цел да създадем по този начин, че сигурността в интернет да бъде част от цялостната ни визия за цифрова Европа.
Българските родители, които считат, че децата им са обект на тормоз или други отрицателни въздействия онлайн, могат да подадат сигнал на телефон 123 и 124 или да се свържат с горещата линия на Националния център за безвреден интернет. Анонимността при подаване на сигнали е обезпечена, а при престъпни случаи специалистите си партнират с ГДБОП.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР